Продажбите на електромобили в Скандинавския регион достигнаха нови висоти

Електромобили

В този блог: Нови рекорди при регистрациите на електромобили в Скандинавския регион.

Скандинавците продължават да увеличават броя на по-чистите превозни средства по улиците си и през третото тримесечие на тази година са достигнали нови висоти регистрирайки 39% ръст на новорегистрираните PHEV и BEV модели спрямо същия период за миналата година.

Според статистика на скандинавското издание Insero Quarterly, което публикува информация свързана с развитието на електрическата мобилност в региона, за последните осем години в Швеция, Дания, Финландия и Норвегия са регистрирани над 200,000 нови PHEV и BEV автомобила.

Най-продаваният BEV за третото тримесечие на тази година отново е бил Volkswagen E-Golf с 2,219 бройки, а Volkswagen Passat GTE пък е бил най-продаваният PHEV модел с 2,008 продажби за същия период.

Като цяло пазарът на електромобилите се разделя на 54% в полза на PHEV моделите и 46% за изцяло електрическите. Тази разлика обаче се дължи на факта, че в Швеция и Финландия са по-търсени PHEV моделите, докато норвежците се бухат стабилно на ВсичкоТок.

И като стана дума за Норвегия, там през третото тримесечие на тази година са продадени 16,061 нови електромобила, което съставлява 73,1% от общия дял на продажбите на BEV в региона за същия период.

Поглед към останалите скандинавски страни показва, че Швеция заема второ място с 21,1% от продажбите на електрически автомобили. Във Финландия и Дания продажбите на електромобили също са се увеличили, но сборно те съставляват едва 5,7% от общите продажби в региона.

Добре се движат норвежците засега и догодина с навлизането на нови модели като Tesla Model 3, Nissan Leaf 2018 и редица други тази бройка от 200,000 електромобила има потенциал да се удвои още в рамките на следващите две-три години.  


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Хора в тази дискусия

Коментари (2)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
  1. nedi alex

значи:
Швеция - 10 млн души
Дания - 5.7 млн души
Финландия - 5.5 млн души
Норвегия - 5.2 млн души
общо - 26.4 млн души = 200 000 е-автомобила (на 130 човека е-автомобил), като в това число са деца и хора без ш. книжка, и в големите градове съотношението сигурно е различно, ...
ееех!

  Прикачени
  гост
  1. Георги

Чакаме техните дизели втора ръка да пристигат тук на безценица.

  Прикачени
  гост
Все още няма пуснати коментари

Пусни коментар

Публикуванет на коментар като гост. Регистрирай се или се впиши в своя профил.
Прикачени (0 / 3)
Сподели своето местоположение
elektromobili-2020