Тesla планира да задържи Мъск начело на компанията за още поне 10 години

Електромобили

В този блог: Бордът на директорите в Tesla иска да задържи Мъск начело на компанията за още поне 10 години.

Не отдавна Мъск загатна, че е възможно да се оттегли от позицията на изпълнителен директор на Tesla, след като производствения процес на Model 3 започне да се разраства и компанията достигне значителен прогрес в тази посока.

Това изглежда обаче няма да се случи или поне има сериозни индикации, че Eлон може да остане начело на компанията за период от още поне 10 години.

В началото на тази седмица управителният съвет на Tesla представи нов 10-годишен план за развитие, който потенциално може да направи Мъск най-богатият човек в света, ако целите за този период бъдат изпълнени.

Бордът на директорите, освен Мъск и неговият брат, които са се въздържали, е работил по този план през последните 6 месеца и в началото на следващия месец предстой той да бъде гласуван.

Те се основават на предишния план за компенсация на Мъск, който се базираше на изпълнението на ключови цели и на присъждането на траншове от акции за всеки от тях.

Няколко от тези основни етапи се основаваха на постигането на по-голяма пазарна капитализация на Tesla и това бе постигнато още в началото на миналата година, когато компанията бе оценена на $43 милиарда.

За да получи тези огромни суми по новия план за развитие обаче, Мъск ще трябва да увеличи пазарната цена на компанията до $650 милиарда през следващите десет години и да увеличи значително приходите на Tesla преди EBITDA, както се вижда на таблицата по-долу.

За всяко увеличение от $50 милиарда на Мъск ще се полагат по 1,69 милиона акции, които към днешна дата се равняват на около $600 милиона. Ако Мъск успее да постигне всички тези резултати след 10 години той ще разполага с 30% акции в Tesla, което би го направило потенциално най-богатият човек в света.

За да постигне тази цел обаче той ще трябва да се потруди доста и ако не изпълни зададените от борда цели няма да получи нищо. 

Цифрата от $650 милиарда вероятно звучи като нещо непостижимо в ушите на много хора на този етап, но както добре знаем имаше подобни реакции и към предишните планове на Мъск и те всички бяха изпълнени.

Да, Tesla, все още работи на загуба, но с увеличението на производствения капацитет на Model 3 и задаващите се нови проекти като Telsa Roadster 2, Tesla Semi, Model Y и Tesla пикапа - цифрите ще почнат да се променят и негативният баланс лека полека ще премине в позитивен от 2019-2020 нататък.

Бордът очевидно има достатъчно доверие в Мъск и въпреки че от устата ми понякога излизат странни неща, доверието към компанията, което той е изградил в очите на хората, е нещо което няма как да бъде пренебрегнато и те много добре го знаят.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума