3D-принтиран мини електромобил за под €10,000

Електромобили

В този блог: Малка градска електро кола оживява директно от 3D принтер.

Електромобилни концепции и иновации започнаха да никнат като гъби през последните месеци и днес хвърляме поглед върху още една такава, но съвссем различна от това, което сме виждали досега.

Идеята за малък градски електромобил създаден от 3D принтер е на италианската компания X Electric Vehicle (XEV) и може да се появи на пазара още през пролетта на следващата година.

Renault наскоро обяви, че от 2020 г. нататък ще предлага значително по-евтини електрически автомобили в сегмента на малките автомобили, но ето че в този сегмент се задава интересна конкуренция, която може да ги изпревари с цяла година.

Отначало LSEV ще се предлага само в Италия и Китай, но скоро след това ще бъде достъпен и в други европейски държави.

Целта на X Electric Vehicle е в рамките на втората половина на 2019 да пусне на пазара електромобил изграден от 3D принтер на цена от 10,000.

Компанията получава подкрепа от от китайския технологичен експерт 3D Polymaker и твърди, че вече е получила над 7,000 поръчки за своя електрически модел LSEV, като един от потенциалните им клиенти е италианската поща.

LSEV ще може да развива максимална скорост от 70 км/ч и да изминава разстояние от 150 км с едно зареждане, което е абсолютно прилично за електромобил с неговите размери.

Всички видими компоненти на малкия електромобили с изключение на прозорците, шасито и седалките, се произвеждат чрез 3D отпечатване, а целия процес на производство на една бройка отнема малко повече от три дни.

Според XEV, иновативният метод на производство на LSEV прави възможно производството на електромобила от само 57 компонента, а благодарение на ефективното си конструиране, LSEV тежи едва 450 кг.

От XEV също така споделят, че цената на батерията трябва да бъде значително намалена с увеличаване на обема на продукцията.

Дизайнерът на LSEV Guo Xiaozheng очаква през 2024 цената на батерията на LSEV да падне с до 50%. Компанията очаква да има няколко производствени линии и да прави поне по 500 бройни годишно на всяка от тях.

 

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума