ЕС проект за електрически SUV с 1000 км пробег с едно зареждане

Електромобили

В този блог: През януари е стартиран специален електромобилен проект с множество партньори наречен EVC1000.

Заглавието казва всичко, но то е и в името – 1000 км пробег с едно зареждане е постижение, което сега още никой не може да предложи на пазара или най-малкото на приемлива цена.

Целта е амбициозна и зареждането не трябва да трае повече от 90 минути, като технологично задвижващата система ще се състои от 4 мотора в колелата и изключително ефективно управление на енергията, на което се базира цялата концепция.

Финансирането за проекта е на стойност €6.8 милиона и е част от програмата Хоризонт 2020. Работното заглавие на проекта е "Electric Vehicle Components for 1000 km daily trips", което показва, че фокусът е върху отделните компоненти и по-конкретно извличането на максимална ефективност от тях в работен режим.

Екипът на проекта ще работи за оптимизиране на спирачната система, рекуперирането и планираното електромагнитно активно окачване. Допълнителна ефикасност (повече пробег) ще се търси и чрез автоматизация (автономно управление).

В края на проекта през 2021 г. партньорите ще покажат новите EVC1000 компоненти вградени в два готови за производство демонстрационни електромобила от различни пазарни сегменти. Самите електромобили ще бъдат съвместна разработка на Audi и JAC, на базата на Audi e-tron и JAC iEV6S.

Освен Audi и JAC, в EVC1000 EU проекта участват още AVL List GmbH (Австрия), Brembo (Италия), ELAPHE (Словения), Fraunhofer ENAS (Германия), Ideas & Motion (Италия), TU Ilmenau (Германия), Tenneco Automotive Europe (Белгия) и Университетът на Съри (Великобритания).

Пътувания по 1000 км може би не са точно дневни и масови, но се правят и разработването на електромобили, които да ги покриват, има стойност като пазарна реализация.

Ето линк към официалната страница на проекта.

Хора в тази дискусия

Коментари (2)

Оценка 5 от 5 на база 2 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site

Ами крайно време беше, нарочно се мотаят производителите като пускат разни смешни колички с по 150 - 200км пробег.
Още миналата година Ev west и компания натъпкаха 160kwh батерия в преоборудвана дърта 7мица на бмв и изминаха близо 1200км с едно зареждане и то със средна скорост 80кмh. Така че 1000км е напълно постижима цел и със сегашната технология.

Plamen88
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
This comment was minimized by the moderator on the site

Ей това исках да видя "електромагнитно активно окачване"

Атанас Дечев
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения