Най-мощният електрически ферибот започва работа в Дания през юли

Електромобили

Най-мощният напълно електрически ферибот в света е на път да влезе официално в експлоатация.

Ellen E-ferry е кръстен от Christina Clausen, която е и внучка на Mads и Bitten Clausen, които основават компанията през далечната 1933 г.

Очаква се фериботът да влезе в експлоатация в началото на юли тази година с възможност за изминаване на 22-морски мили между датските острови andrø и Fynshav.

Това сериозно разстояние, като се има предвид че останалите електрически фериботи в движение днес могат да изминат около седем пъти по-малко разстояние.

Освен че разполага с най-голямата инсталирана на такова голямо плавателно средство батерия с капацитет 4,3 мВтч, Ellen е първият електрически плавателен съд, който няма резервен генератор на борда захранван от дизелови двигатели.


Ellen E-ferry е с дължина около 60 метра и ширина 13 метра, а максималната му скорост е между 13-15,5 морски възела.

Колкото до пътниците, които може да превозва. През лятото има място за близо 200 човека, докато през зимата могат да се возят не повече от 150. Фериботът може да превозва също 31 автомобила или 5 камиона на откритата си палуба.

Ellen се захранва от комплект електродвигатели на датската компания Danfoss Editron. Системата се състои от два мотора с мощност 750 кВт и два маневрени мотора с мощност 250 кВт.

От Danfoss също така са предоставили системата за управление на енергията на кораба и наземната станция за зареждане.

Според компанията, фериботът ще спестява около 2,000 тона CO2 годишно.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения