Първи доставки на Hyundai Kona Electric европейско производство (видео)

Електромобили

Нещата вървят по план. Hyundai вече започна да доставя първи бройки от електрическия Kona с 64 кВтч батерия, произведени в Чехия.

Първоначалният план, обявен през 2019 г., беше от завода в Ношовице през 2020-та да изляза 56,000 от тези електрички, като сега бройката е намалена до 30,000, но най-важното е, че е спазен срокът за първи доставки през март.

Стартовото темпо позволява дневно производство на 150 Kona Electric, само с по-голямата 64 кВтч батерия. Моделът с 40 кВтч (39.2) все още се произвежда само в Улсан, Южна Корея.

Несъмнено това е от съществено значение за развитието на електрическата мобилност в Европа, защото от една страна досега Hyundai произвеждаше по-малко електромобили, от друга всички те идваха от Южна Корея и доставките се бавеха много. Много като почти година чакане за поръчки направени през пролетта на 2019 г.

На този етап няма потвърждение с какви батерийни клетки се оборудват електромобилите произвеждани в Чехия, но тези от Южна Корея идват с LG Chem клетки. Има логика в Европа Hyundai да действа по същия начин, особено като се има предвид, че LG Chem има завод в Полша, който вече снабдява с батерийни клетки няколко автопроизводители.

Новият Kona Electric модел, произвеждан в Европа, идва с две значими подобрения: 11 кВт трифазно бордово зарядно и термо помпа. За сравнение, досега Kona се предлагаше само със 7.4 кВт монофазно бордово зарядно. Иначе Kona продължава да е много добре балансиран електромобил откъм цена/пробег/опции, с реален възможен пробег 500 км.

Накратко за пробега - той се влияе от много фактори, но със скорост до 90 км/ч Kona в добри условия Kona прави тествано 500 км. При магистрално шофиране може да се разчита на 350-380 км или 300 с по-висока скорост. Това са примерни показатели за добиване на представа, които могат да варират според атмосферните условия и начина на шофиране.

Новината за първите доставки на Кона-евро със сигурност ще зарадва хора в България, някои от които познаваме и които чакат с нетърпение новите си електрички. Сега вече с една идея по-бързо AC зареждане и произведени в Европа.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари