Enel X стартира мрежа за зареждане на електромобили в Букурещ

Електромобили

Зарядната мрежа в Източна Европа започва да се разширява все повече и отскоро в Букурещ има инсталирани 34 зарядни станции от Enel X.

Мрежата обхваща румънската столица и покрайнините и е само първа стъпка от плановете на Enel X за национална мрежа в страната, която до 2023 да наброява повече от 2,500 зарядни станции.

Към момента по-голямата част от тези 34 зареждачки са станции с мощност 22 кВт, но има и няколко с 50 кВт, а в близко бъдеще се очакват и такива с мощност до 150 кВт.

Станциите инсталирани в Букурещ са двойни и се наричат Juice Pole. Името им е сходно с това на швейцарската компания Juice Technology, която има модел наречен Juice Tower 2, но двете устройства реално нямат нищо общо.

От Enel X споделят, че зарядните станции ще бъдат инсталирани в търговски центрове, супермаркети, ресторанти и хотели, които искат да привлекат собственици на електромобили.

Enel X ще поема разходите за монтаж и поддръжка, а всеки партньор ще осигурява място за зарядните станции и паркоместа предназначени за електромобили.

Целият проект се очаква да струва между 15 и 20 милиона евро за периода до 2023 г. като след Букурещ, зарядни станции трябва да бъдат инсталирани и в Тимишоара, Сибиу и Констанца.

Мрежата Enel X от обществени станции за зареждане в Европа вече наброява над 50,000 точки за зареждане, от които 10,000 са в Италия, плюс няколко обекта за зареждане на Иберийския полуостров и сега в Румъния.

Останалите точки за зареждане са интегрирани в тяхното приложение наречено „JuicePass“ чрез различни споразумения с партньори в Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Унгария и Ирландия.

Мобилното приложение предоставя информация за всичко свързано със зареждането на включените на картата обекти и можеш предварително да разбереш цената за зареждане, типа на станцията, мощността и дали тя е свободна или заета.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения