Първи Ioniq 5 електромобили доставени в Норвегия

Електромобили

Според норвежкия доставчик на Hyundai, първият кораб превозващ Ioniq 5 е пристигнал в Драмен с няколкостотин броя от новия 800-волтов електромобил.

Не вярвам да ги бавят и най-вероятно съвсем скоро ще са в ръцете на първите собственици. Първата серия от 3000 броя ‘Project 45’ версия на модела е разпродадена и от нея почти 1,300 броя са за лакомата за електрички Норвегия.

Не е забавно, защото норвеците гълтат голяма част от квотите от електромобили, но пък са си го заслужили, защото купуват здраво и всеки автопроизводител се напъва също здраво да продава в страната.

В Норвегия има 14,000 предварителни регистрации за Ioniq 5, който в първоначалната лимитирана версия се предлага само с голямата батерия и задвижване на четирите колела. От началото на май вече може да се поръчват коли и с по-малката батерия и задно предаване, но засега нямаме информация за доставките на тази по-базова версия. Като цяло според Хюндай в Европа са направени 236,000 заявки за новия електромобил в рамките на седмица от неговото обявяване.

Познаваме лично няколко от хората вече поръчали Ioniq 5 в България и скоро ще монтираме някоя и друга зарядна станция да е готова преди да дойде колата. Така си е по-добре. Не че не е било да монтираме на пожар в последния момент тук там, но все повече хора се ориентират към изграждане на домашна или офис инфраструктура преди да получат електромобила си.

Засега още няма инфо за датите на Ioniq 5 доставки за другите държави в Европа, включително България, но има известни индикации от различни дилъри, че това ще започне да се случва през юни.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари