BYD електробус рекордьор – 325 км с едно зареждане

Електромобили
В този блог: Електрически автобус се справя без проблеми цял ден по редовен градски маршрут, че и отгоре.

Вчера отворихме дума за електро автобусите на BYD просто защото тестват един в Анкара, но днес има нещо по-интересно – при друг тест, в Копенхаген, същият тип електробус е изминал 325 км с едно зареждане, каран по редовен градски маршрут с пътници...

Като във всеки голям град и в датската столица си има много и дълги автобусни маршрути, които си стават отвсякъде за тест на електро автобус. Но дали автобус на ток може да се справи там където и тези на дизел?

Пробегът от 325 км отговаря на въпроса с твърдо ДА – компанията Movia е пуснала електробуса по един от своите маршрути да вози пътници цял ден, редом с дизеловите.

Въпросният BYD електробус е 12-метров, движил е по редовен маршрут със средно 40 пътника по всяка от отсечките и общо дневно разстояние от 92 км. В някакъв момент са го пратили празен по магистралата и след навъртане на общо 325 км в батерията е имало 8% заряд. Така казват от BYD, без засега да сме намерили потвърждение от самата транспортна компания.

Тестовете в Дания всъщност вървят от януари насам и има втори електробус. С него по друга редовна градска линия са навъртели общо 150 км между 6 сутринта и 4 следобед, след което, същата процедура, но този път 90 км по магистралата за общо 240 км и пак 8% остатък.

Интересно е, защото се вижда как почти удвоеният пробег в града хапва повечко от батерията. Не знаем с каква скорост са карали електробусите по магистралата, но тестът е добра комбинация – хем се вижда как работи в градски условия, хем и че може да иде до някой друг град спокойно.

Заводът на BYD засега не се случва у нас, но един тестов електробус поне ще е чудесно да докарат насам. Да можем и ние да пробваме, не само да гледаме как другите го правят.

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Хора в тази дискусия

Коментари (3)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site

Аз рядко се качвам на градски транспорт различен от метро, но ако докарат един BYD, ще ида да се повозя ако трябва и през обедната почивка Ако е в София де .....

Илиян Звездоброев
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
This comment was minimized by the moderator on the site

Не разбрах само кое от двете е вярното:
"електробус е изминал 325 км с едно зареждане, каран по редовен градски маршрут с пътници..." или
"...и общо дневно разстояние от 92 км. В някакъв момент са го пратили празен по магистралата и след 325 км в батерията е имало 8% заряд."

Електромобилист
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
This comment was minimized by the moderator on the site

Няма 2, само 1 е - от 325 км 92 са навъртени през деня по маршрута и останалите са на магистралата (има инфо и че са 110км в града от друг източник, което е различно, но така или иначе общият пробег е 325 км и стотина от тях са в града по редовния маршрут с пътници)

Мартин Хаджистойков
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения