Студенти срещу горивата и капитализъм срещу климат

Полезно и ефективно
В този блог: За първи път голям европейски университет спира инвестиции в изкопаеми горива.

Университетът на Глазгоу в Шотландия тръгва по стъпките на американския Станфорд и става първата академична институция в ЕС, която съкращава инвестиции в изкопаеми горива. Миналата седмица ръководството на университета е взело решение да съкрати инвестиция за 18 милиона паунда в петролната индустрия, както и да замрази нови такива инвестиции в рамките на своя бюджет от 128 милиона паунда...

В университета има общество наречено Glasgow University Climate Action Society, което е работило по плана за съкращаване на инвестициите в изкопаеми горива в продължение на година. Студентски групи от лондонските Imperial College и University College също искат подобни съкращения в техните учебни заведения, а в Университета на Единбург и в Оксфордския също има такива планове.

Явно студентите на Острова са много сериозни по въпроса с изкопаемите горива и промените в климата, както личи от коментара на активистката Наоми Клайн, автор на пет книги, сред които и бестселъра на Ню Йорк Таймс, This Changes Everything: Capitalism vs. the Climate:

Институциите, на които е поверена подготовката [на студентите] за бъдещето не може в същото време да подкопават това бъдеще печелейки от корпорации, които планират да изгарят [много] повече въглерод отколкото атмосферата може да абсорбира…. Те изпращат недвусмислено послание, че печалбите от изкопаеми горива са легитимни – както тези от оръжия и цигари – и това ни приближава значително към настояването нашите политици да скъсат с тази мошеническа индустрия и да приложат смели климатични политики базирани на ясни, прогресивни 'замърсителят трябва да плаща' принципи.

Наскоро дори фамилията Рокфелер започна да орязва полека своя петролен портфейл и това, което се случва в такава известна институция като Университета на Глазгоу е поредният знак, че наистина трябва да продължим алтернативно напред.

Но вероятно ще се изненадаш много да разбереш, че инициативата на студентите и университетите е само пресушена капка в петролното море, защото от септември насам над 800 големи инвеститори от цял свят са започнали да правят съкращения в петролни инвестиции, отдръпвайки от тази индустрия средства за невероятните 50 милиарда долара общо. Това е за проекти в следващите пет години. С други думи за проекти, които ще са или силно ограничени или въобще няма да се случат.

Другото в тази връзка е, че много от сегашните млади хора, не само студентите, вече не се вълнуват толкова от колите. Затова схемите за споделяне на коли (електромобили) като Car2Go с малките електро смартове, се развиват така главоломно – не притежаваш кола, не плащаш за гориво, не цапаш. Просто ползваш когато ти трябва, за да идеш където искаш и толкова.

Повече инфо за движението за съкращаване на петролните инвестиции ще намериш на gofossilfree, където има много информация за участието на различни университети, градове, държави, религиозни институции и други групи в движението.

Авторът на този блог дава своя като кара електрически Рено Туизи, използва много рядко бензиновата си кола и като част от екипа на eCars.bg популяризира ежедневно чистата електрическа мобилност. Чиста означава да зареждаме колите си с ток от слънцето или вятъра, вместо с такъв от ТЕЦ-ове, а на съкратените инвестиции от петрола ще им се намерят чудесни приложения в нови възобновяеми технологии.

От: Cleantechnica

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума