Петък, 03 Юни 2011 15:00

Дитер Цетше: 1 млн. електромобила в Германия до 2020 г. – едва ли!

От
Директорът на Daimler е скептичен, че в Германия ще има 1 млн. електромобила до 10 години

Има-няма две седмици, от както канцлер Ангела Меркел обяви, че нейното правителство ще спомогне за постигането на 1 млн. електро коли по немските пътища до 2020 г., а пореден автопроизводител (от планираните за подпомагане) отхвърля тази бройка като невъзможна...

Пред германския вестник Bild, по-рано тази седмица. изпълнителният директор на Daimler Дитер Цетше, далеч не приветства правителствената програма за електромобилите, която включва 1.4 милиарда долара (1.9 млрд. лв) инвестиции в научни изследвания и развитие на електро колите.

Разковничето е в липсата на субсидии за закупуване на електромобил. За разлика от САЩ и доста страни в Европа, Германия не предлага безвъзмездна помощ или данъчен кредит за тези, които купуват електрически коли.

Максимално постижимата бройка електромобили е 500.000 до този период, според директора Цетше. И докато автопроизводителите вече знаят (повече или по-малко) как се прави електро кола, то на етикетите им все още са изписани височки цени, поне за масовия потребител.

С държавна помощ, електромобилите ще навлязат много по-бързо и ще изместят петролните коли

С модели като Smart ForTwo Electric Drive 2011, на стойност над два пъти по-висока от тази на бензиновия вариант и без стимули при покупката, степента на възприемане ще е изключително ниска. Това е абсолютен факт като цяло, в съпоставянето електромобил-автомобил, което отчасти се дължи на разходите за скъпите литиево-йонни батерии, но и от икономии в мащаба също.

Автопроизводителите могат да произвеждат електро коли, но цената все още е спънка за масовия клиент

В момента просто не е достатъчно, да се правят електрически коли, за да може разходите да бъдат ниски. Много малко марки са склонни и в състояние да субсидират електромобили, с цел да ги направят наистина конкурентен продукт на бензинов автомобил, така че Цетше е прав, че всякаква форма на стимули и субсидии за закупуване на електромобил, е от съществено значение.

Добре е от рано да помислим и за вариантите у нас, защото щом "големите" срещат затруднения, ние със сигурност ще се препънем. Кои стимули ще от съществено значение? Безплатната зона за паркиране е 'гъдел', но електроколата ще се нуждае от още подкрепа. Възможно ли е да се предлага обратно изкупуване на автомобила на потребител, решил да премине на електромобил? Еднократната държавна финансова помощ, звучи добре, данъчните облекчения също. Възможен ли е стимул и за ентусиастите, които сами конвертират авто- в електромобил? Подпомагане на производството на компоненти? Това, че не се пречи, също е помощ, но "за сиренето" всички знаем...И електромобилите у нас ще са повече от 3 - официално продадени (и петдесетина модифицирани)... Голямата въпросителна (и една от основните теми, коментирани в БАЕПС), е как да се наложи и приеме тази политика?Или ще се получи парадокс - да си плащаш пре-скъпо за модерното си мислене, за 'зелената' насоченост и за грижата към света около теб? Дано не; нека се опитаме да не го допускаме...

Източник: [AutomotiveNewsEurope]

Прочетено 2505 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 20:27
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.