Понеделник, 20 Юни 2011 09:05

Ще произвежда ли BMW – MINI E серийно?

От

MINI E се тества вече две години, но все още не е в серийно производство

Не може да се каже, че BMW 'нахлува' със сериозни темпове на пазара на електрически коли. След близо две години тестване на MINI E и безброй часове на сесии обратна връзка с участниците в тестовете, BMW е на път да започне тестване на втори електромобил, от 1-серия базирана на Active-E.

Но ако наистина искате да си купите електрическо BMW ще трябва да чакат още дълго, докато производителят официално стартира продажбите на строго пазената си i3-2013.

Въпреки това, всеки от водачите, който взе участие в тестовата програма по представянето на колата, нейните пробег и комфорт, намира за странно, ако от BMW решат да преосмислят своите 'електрически' стратегии за колата, за да направят MINI първия си изцяло електрически автомобил, който да достигне масово производство.

MINI E е (по-скоро) успешно!

Въпреки че е само с две места, рожбата на BMW - MINI E  беше приета с огромен успех, както в САЩ, така и в Европа.

Един собственик, изминал впечатляващите 33600 км за 8 месеца, разказва, че батерията и задвижването осигуряват на MINI E със сигурност достатъчно сила и надеждност, за да издържи на трудната задача да се движи ежедневно, като основен автомобил.

Други участници в тестовете, харесват мощната регенеративна спирачна система и въртящия момент, твърдейки, че колата дава много по-голямо спортно усещане от модели като Nissan Leaf 2011, например. Със солидното бордово зарядно устройство, MINI E може да презареждане много по-бързо от конкурентните електромобили.

Стилен и шик!

Когато BMW MINI бе представен за първи път през 2001г, това даде на BMW ретро стил автомобил, който прегърна духа на оригинала на Mini от Сър Алек Исигонис, малкият по размер Mini Morris Minor 1959.

По-малко агресивна на външен вид от своите 'братя и сестри' BMW, 2011г. BMW MINI е персонифицирана като сладък, приятелски BMW, забавна и надеждна кола. Електрифицирана, тя просто ще си гарантира репутацията на ново ниво, като вечна класика от BMW, но вече с по-зелена изображение.

Специализирани търговци

MINI-тата на BMW, често се продават в специализирани представителства на самата марка MINI, а не в представителствата на марката BMW, което означава, че произведените MINI E, могат да бъдат продадени директно на настоящи и нови MINI фенове, а не се бори за шоурум пространство.

Не само това, но днес дилърите на MINI са в областите, където е най-вероятно да се продават електромобили.

Добър в градовете

Повечето електрически коли се използват в големи градски райони като паралелно превозно средство или втори семеен автомобил. С малкото си шаси и пъргави характеристики, MINI E е много подходящ за живота в големия град. И въпреки, че е двуместен, твърде вероятно е много потребители да предпочетат по-големия и по-бърз MINI E, пред най-близкия му съперник, за 2011 г. - Smart ForTwo Electric Drive.

Разбира се, разработването на изцяло електрическа кола на същото шаси като кола с двигател никога не е лесно. Компромиси трябва да бъдат направени и в случая при MINI E, това са задните седалки.

С дву-местните автомобили, които съставляват малка, наистина малка част от продажбите в САЩ, BMW ще трябва да се справи със ситуацията и да наложи електрически MINI да се взема насериозно, и да се продава в достатъчно големи бройки, за да бъде рентабилен.

Нов дизайн за 2013 MINI например, би могъл да разположи батериите на колата, на друго място по борда й, като осигури на BMW рожбата множество опции за задвижване.

Батерията на MINI E го прави по-мощен от конкурентите

О,йееее или о,нееее? Какво мислите?

MINI E може да не е толкова рафинирано, колкото BMW обещава да бъде i3, а очевидно не е завършен и готов за масово производство. Но с толкова много потенциал, автопроизводителя би могъл да представи изцяло електрическата версия на пазара, без да продължава с електрическите проучвания на превозното средство.

След това, отново може да се мисли точно в същата насока, със слуховете, че BMW може да разработи 10 различни модели на MINI - включително електромобил - за следващите няколко години.

Но какво мислите? Ако BMW направи истински, сериен, електрически MINI?

Източник: [allcarselectric.com]

Прочетено 1279 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 13:25
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.