Събота, 19 Ноември 2011 09:11

Тест: Електрически Volkswagen eT! ван с полуавтоматично задвижване

От
Електрически ван от Volkswagen - eT! с футуристични функции

Не на някое автошоу или голямо събитие, а в своя дизайнерски център в Потсдам, Volkswagen изненада с демонстрация на електрически ван за доставки наречен eT!, оборудван с електромотори в колелата и способен да се движи полуавтоматично в определени ситуации...

Т-серията на VW е до болка позната и масово използвана в България и по нашите пътища все още има една камара и от вече доста стари модели. Сега обаче гледаме в бъдещето, където електрическият ван за доставки ще може да ви следва от склад на склад по рампата с команда "Follow me" или пък да се върне при вас с команда "Come to me" (Е, не знаем дали тези неща ще ги има на български... Cool). Друга функция е директното задвижване чрез скоростен лост от страната на пасажера, откъдето също има бърз достъп и специална седалка.

От страната на тротоара или рампата - която се явява работната зона на водача на вана - има електрическа плъзгаща врата, която се отваря на два етапа и реално играе ролята и на предна врата. Това позволява бързо влизане в товарния отсек и съответно достъп до пощата и елиминира нуждата от заобикаляне.

elektricheski-volkswagen-et!-van elektricheski-volkswagen-et!-van-1 elektricheski-volkswagen-et!-van-2 elektricheski-volkswagen-et!-van-3

Макар че eT! концепцията, показана в Потсдам, е разработена специфично за доставка на пощенски пратки от всякакъв тип, варианти на това лекотоварно транспортно средство могат да се използват за други работни цели, а концепцията е фокусът на различни изследователски дейности. На този етап експерименталното возило ще бъде включено в проучвателни пътни тестове и допълнително анализирано.

Раждането на eT!

Volkswagen Group Research, заедно с Германски пощи (Deutsche Post AG) и University of Art в Брауншвайг, са създали мозъчен тръст за бъдещи транспортни и мобилни предизвикателства, резултатът от чиито проучвания е eT! концепцията за сферата на доставките и логистиката.

Екипът анализира текущите процеси и нуждите на потребителите и от тези анализи извлича идеи за това как сегментът на доставките и куриерските превозни средства може да се развие допълнително в дългосрочен план, казва Професор-доктор Юрген Леохолд, директор на Volkswagen Group Research. Изследователите са се фокусирали върху шофирането с нулеви емисии и наличните пространства в градските зони, полуавтоматичните функции на задвижване, които осигуряват работните процеси и интеграция на нови комуникационни технологии.

eT! проучвателното превозно средство обединява цяла гама от новаторски функции, които ще бъдат от изключителна важност в бъдеще, особено за сферата на логистиката. В частност, възможността за полуавтоматично управление - при това електрическо - в централни градски зони, обединява икономическите и природосъобразните аспекти по-систематично от всякога. Като визия за бъдещето, eT! демонстрира максимално осъществима технология за електрически превозни средства в лекотоварния сектор със специален дизайн, която още сега отразява бъдещите нужди на клиентите.

Д-р Волфганф Шрайбер, говорител на управителния борд на Volkswagen Commercial Vehicles

eT! е изцяло електрически задвижващ 'транспортер', който систематично пренася електрическата мобилност в сферата на лекотоварните доставки. Като транспортен специалист, eT! е основа за създаване на новаторска, ориентирана към бъдещата логистична концепция, която не само се придвижва с нулеви емисии в градски зони - благодарение на монтираните в колелата електромотори - но осигурява и максимална свобода при маневреността и завиването, както и оптимална употреба на вътрешното товарно пространство. При зареждане с електричество от възобновяеми енергийни източници, eT! може да бъде управляван с наистина нулеви емисии. Естествено, eT! не е превозно средство, което - за разлика от Golf или up! с електрически мотор - може да бъде налично скоро на пазара. Но ние трябва да планираме днес как лекотоварните транспортни средства ще изглеждат през втората половина на настоящото десетилетие, включително по отношение на електрическите задвижващи системи.

Д-р Рудолф Кребс, Group Manager for Electric Traction във Volkswagen AG

Последното изречение и цифрите в номера на много атрактивно изглеждащия транспортер на бъдещето казват достатъчно за пазарните очаквания като дати, нали Cool...

[От: Green Car Congress]

Прочетено 1272 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 09:29
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.