Понеделник, 30 Януари 2012 21:01

Оригиналът си е оригинал, но про конверсията не отстъпва

От
elektricheski-fiat-500e-karabag-konversia

Какво става, ако живеете в държава като Германия или България и много искате да си купите електро кола, но на пазара почти няма такива или пък са много скъпи? У нас се продават само Peugeot iOn и Citroen C-Zero за по €35,000 парчето и във всеки момент може да минете през Citroen, например, и да си вземете една нова електро кола - продават се и в момента. Но с това пазарните предложения се изчерпват. И понеже стана дума за Германия - и там е така, ето Nissan LEAF, примерно, ще се предлага чак от април, предвид факта, че в САЩ продажбите стартираха през декември 2010 г. Да, в Германия имат малко по-голям избор от нас под формата на електрическия Renault Kangoo Z.E., например, но все така вариантите се броят на пръсти. Връщам се на първия въпрос, на който в Германия отговарят с интерес към професионално изработени конверсии на автомобили. Така, съвсем наскоро 16 електрически FIAT 500e се присъединиха към разрастващата се електро флота на Хамбург, но не защото FIAT има нещо общо с това...

Всъщност, FIAT наистина показа електрическа версия на възродения 500 на миналогодишния автосалон в Детройт, без да повтори тази година. И въпреки многото положителни отзиви, като че ли само във FIAT не смятаха, че електрически 500 ще бъде страхотен за града. От това има няколко последици. Първата е, че сегашната стачка на шофьорите на товарни камиони в Италия провокира министъра на околната среда да критикува FIAT за това, че не разработва електрически модели като повечето от останалите големи автопроизводители. Но ако това е негативно за компанията, с бездействията си тя отваря пътя на малките фирми, благодарение на чиито професионални конверсии електрически FIAT 500 вече може да се купи в Германия, Швейцария и Италия, при това в множество варианти. С един от тях на стойност €200,000 разполагаше и покойният полковник Кадафи...

FIAT 500e визитка
Електромотора 20 кВ
Батерия LiFePo4 11 кВтч
Ускорение 0-100 км/ч 8.5 сек
Макс. скорост 105 км/ч
Макс. въртящ момент 148 Нм
Тегло 1,050 кг
Зареждане 7-8 ч.

Започнахме тази статия с Германия и Хамбург, където три малки компании конвертират три различни модела коли. Цените, разбира се, няма как да бъдат оптимизирани както при масовото производство на големите авто компании, което може да доведе до големи продажби в Европа. Но понеже това става бавно, малките компании действат сега и предлагат абсолютно професионални електро варианти, докато големите все още се ослушват. Електрическият FIAT 500е, ще карат в района на Хамбург срещу €299 месечно (48 месеца лизинг с остатък от €7,999), се прави от Karabag. Предвид градското предназначение моделите не пращят от енергия - електромотор с мощност само 20 кВ и пробег от около 100 км, а 'най-неатрактивната' част е почти двойната цена спрямо бензиновия аналог.

По ирония малките компании трудно намират големи инвеститори нито пък могат да си позволят големи загуби. Трите фирми, конвертиращи FIAT 500 едва ли реализират някаква особена печална, но пък са по-добро финансово състояние от, примерно, ангажираната с много заеми Tesla Motors. И дори някоя от тях да стане по-голяма и да продава в цяла Европа, за другите две все така ще има работа и пазар.

Електрически FIAT 500 - познава се отдалеч
Електрически FIAT 500 - познава се отдалеч

Всички нива на електрическия сегменти неминуемо ще се населят до няколко години. Това е и периодът, в който конверсиите вероятно ще са най-търсени. Но пазарна ниша за тях винаги ще има, макар и не голяма. Представете си например огромния брой ретро коли или такива, с които мнозина от нас просто няма да искат да се разделят. Ако в един момент ограниченията и глобите за управлението им станат непоносими, една електрическа конверсия може бързо да ги върне към пълноценен живот. А с времето цените и при конверсиите ще падат, така че те има логика да се оформят като пазарна ниша при това в различни класове. Сега VIAMOTORS начело с бившия шеф на GM, Боб Лъц, например, започва да предлага конверсии до електрическо задвижване с удължаване на пробега на популярни модели GM пикапи. Цените са 3 пъти по-високи от тези на бензиновите еквиваленти, но като всяко ново чудо и това в началото е скъпо. Очакваме конверсиите да поевтинеят до доста по-атрактивни предложения и ето ви още едно приложение - имате примерно вече морално остарял (като задвижване) автопарк от 30-40 служебни коли, които обаче имат още живот в себе си, но навлизат във фазата на неоправдано скъпите ремонти. Е, една пакетна електро конверсия ще ви излезе определено по на сметка и няма да се стресирате излишно от факта, че се налага да продавате на много ниски цени остарелия си автопарк. Така, вашите 4-5 годишни верни 'авто служители' ще получат втори шанс, компанията ви ще е 'абсолютно зелена' с всички, ако щете и PR, ползи от това, а разходите ви за енергия ще намалеят значително.

Та, място ще има и за оригинали, и за не толкова оригинали - въпрос на предлагане и търсене.

[От: Plugincars]
Прочетено 4920 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 00:09
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.