Сряда, 29 Август 2012 09:49

С Formula E шампионат интересът ми се връща отново

От
elektricheska_formula_e_championship

Преди години не пропусках състезание от Формула 1. Знаеш, включително тези, за които трябваше да се става в 5 сутрин, че са доста на изток от нас... Но Шумахер и Ferrari направиха нещата донякъде скучни за мен с постоянните си победи и някак полека започнах да губя интерес. Дотолкова, че вече не съм гледал Ф1 състезание от години. Една новина, обаче, може и да промени това – {tooltip}FIA{end-link}Federation Internationale de l’Automobile{end-tooltip} е сключила споразумение за лицензиране на търговските права на FIA Formula E Championship на Консорциум от международни инвеститори. Хм, електрическата Формула май наистина иде...

Повод да пишем за Lola на Drayson Racing Technologies вече сме имали, но по-интересното сега е, че компанията също е подписала споразумение с Formula E Holdings Limited, според което ще изпълнява ролята на научен консултант за холдинга, съветвайки организацията по всички научни въпроси, свързани с новия FIA Formula E Championship.

Това можех да ти го кажа и по-рано, но ето сега: Formula E е новият FIA шампионат с Формула коли, задвижвани само с електроенергия, който представлява визия за бъдещето на моторните спортове в следващите десетилетия.

В това ново начинание има и неочакван участник – бившият евродепутат Енрике Бануелос, инвеститор във Formula E Holdings Ltd (FEH). Енрике и (както и собственикът на състезателен екип Алехандро Агаг, притежаващ много опит в състезанията с коли), ще бъде изпълнителен директор на FEH и акционер в холдинга. Не ще и дума, с проекта, разбира се, е свързан и Лорд Дрейсън, управляващ партньор на Drayson Racing Technologies, а компания в управата му прави и друго известно лице – Ерик Барбаро, управител на френската електромобилна компания "Electric Formula".

На прага на септември вече сме по-близо до 2013-та, когато ще започнат демонстрации на Formula E коли, а първото състезание ще бъде през 2014 г. с 10 отбора и общо 20 пилота. Идеята е състезанията да се правят в центровете на водещи световни градове, по улици и около различни забележителности.

Аз се наприказвах, затова ето какво казва "основният човек":

Бих искал да благодаря на всички участващи в проекта. Това ново състезание в сърцата на основни градове със сигурност ще привлече нова публика. Ние сме удовлетворени от това споразумение с Formula E Holdings, защото те идват с много солиден опит в моторните спортове. Новите състезания ще бъдат страхотен начин за ангажиране на младата публика. Тези впечатляващи серии предлагат и забавление, и нова възможност за споделяне на ценностите на FIA за чиста енергия, мобилност и устойчивост с много широка публика. Това е страхотен ден и силно послание към света на моторните спортове. FIA очаква с нетърпение бъдещето!

  Жан Тод, Президент на FIA

Е, както вече казах, скоро може да започна пак да ставам много рано сутрин, за да гледам новите състезания от предстоящия календар на електрическата формула. Ти ще гледаш ли?

От: EV News

eCars.bg / Elektromobili.bg

Прочетено 1540 пъти Последна корекция Сряда, 29 Август 2012 11:29
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.