Сряда, 19 Септември 2012 16:43

Ето това дава на Renault Zo? сили за 200 км пробег

От
renault_zoe_r-link_connectivity

Не зная, дали Renault Zo? ти харесва, още повече предвид факта, че засега можем да го гледаме само на снимки, но на мен резултатите от "летните полярни" изпитания на новия компактен електромобил на Renault ми приличат на добра производителност. В жегата нямам идея как се държи, но на студ Zo? показва добра издръжливост, без да се притеснява от лед и мраз. И няма ли сега да ти е интересно да видиш точно какво дава сила на малкия електромобил да постига обещания пробег? Аз така или иначе, ще ти разкажа, защото имам добра информация от Renault по въпроса...

Чудиш ли се какво различно има в електромобилите? Притесняваш ли се, че ще трябва да променяш шофьорските си навици? Искаш електромобил, но ти е трудно да свикнеш с мисълта за ограничения пробег? Това са все резонни въпроси и като прочетеш до края този материал, може сам/а да се убедиш, че автопроизводителите просто не е като да не полагат усилия да ни помогнат в справянето с тези притеснения.

Сега на пазара все още няма много електромобили, а такива като Renault Fluence Z.E. и Nissan LEAF изминават до около 150 км с едно зареждане на батерията. Всъщност, реалните потребителски отзиви гравитират по-скоро около 120 км... Затова едно от значителните подобрения при задаващите се нови електромобили е по-големият пробег – в случая с Renault Zo? – до 210 км. Когато някой ден се качим за тест в признаваме си, привлекателния за нас електромобил, ще имаме възможност да проверим как се справя той на пътя. Преди това да стане, сега мога да ти покажа как Renault демонстрира технологии, спомагащи за по-дългия пробег и по-точно, две от тях:

1. Технологията за спиране на Zo? е разработена заедно с Bosch и включва дистрибутор, който автоматично оптимизира регенерирането на енергия, като разпределя необходимата за спиране енергия между електромотора и механичната спирачна система, която самостоятелно губи много енергия под формата на отделяна топлина.

Тук има две специфични предимства: регенерирането на енергия е 2 до 3 пъти по-силно от това при стандартно намаляване на скоростта на електромобил, като в същото време Renault Zo? ще се нуждае от по-малко енергия и съответно допълнителни системни ресурси за нейното управление.

renault_zoe_stehnologia_spiraneСмеха на технологията на спиране в Renault Zoe

2. Инверторна отоплителна помпа, която за разлика от генериращата много топлина конвенционалната отоплителна система при колите с ДВГ, използва външния въздух (виж схемата отдолу) и изразходва само 1 кВ енергия за осигуряването на 2 кВ за затопляне или 3 кВ за охлаждане, вместо 1:1 пропорцията при стандартните отоплителни системи.

renault_zoe_invertorna_otoplitelna_pompaСхема на работа на инверторната отоплителна помпа в Renault Zoe

Тези технически детайли вероятно няма да интересуват всеки, но важното е, че с едно натискане на бутон ще можеш да избираш предварително зададени параметри за климатизиране на купето. О, споменах ли, че това става и от разстояние чрез R-Link? Е, да, такива интересни неща има в електромобилите, може да си пускаш климатика от разстояние през мобилния...

Време е да обобщя:

С тези две новаторски технологии, Renault успява да изцеди повече километри от батерията и така се получава скокът от 120 на 200 км пробег. Първите тестове за пресата са насрочени за края на 2012 и началото на 2013 г. и за това ние редовно си звънкаме на Renault България да си мрънкаме за тест драйв Laughing. Все ще ни огрее в един момент. Пък ако се вредиш преди нас, свиркай да разказваме.

[От: Tech Vehi]

eCars.bg / Elektromobili.bg

Прочетено 3940 пъти Последна корекция Четвъртък, 20 Септември 2012 18:49
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.