Сряда, 26 Юни 2013 11:48

328 км/ч с електромобил! Нов световен рекорд, разбира се...

От
Nov svetoven rekord s elektromobil
Прототипът на Драйсън: 850 коня, безжично зареждаем, а вече и световен рекордьор!
В този блог: На старо летище в Йоркшир, един лорд чупи рекорди с електромобилен прототип- собствена разработка

Един английски лорд обяви с гордост, че е поставил нов световен рекорд, за скорост развита по суша с електромобил - 328,6 км/ч!

Бизнесмен, автомобилен състезател и бивш министър на науката лорд Пол Драйсън, застана вчера зад волана на прототипа B12 69/EV и при условия, близки до перфектните, разби предишния рекорд - 281 км/ч, който бе актуален в продължение на почти четиридесет години!

Новият световен рекордьор, лорд Драйсън коментира: 'Радвам се, че подобрихме рекорда и може да покажем на света, че електромобилите може да бъдат бързи и надеждни. Drayson Racing е лаборатория за ЕПС-технология, тестване и разработка до максималните стойности - както видяхме днес.' - презентира компанията си британецът.

'Освен скоростта от почти 330 км/ч, впечатляващото за този рекорд е и предизвикателството към инженерния екип, за ускоряване на 1000 кг електрически автомобил на къса писта. Но ние сме страхотен екип и се справихме, подпомагани и от световна класа партньори , като Qualcomm Halo, Michelin, Multimatic и Cosworth. Този рекорд е само началото на разкриването на пълния електромобилен потенциал' - продължи лордът след провеждането на експеримента, на който присъстваха петдесетина души - колеги, журналисти и приятели на Драйсън, сред които и... шефа на Google.

'Това е истински празник на водещата позиция на Великобритания в рамките на процъфтяващата индустрия на електрически модели и аз имам удоволствието да бъде в челните редици на тази електрическа революция. Надяваме се, още рекорди да предстоят.' - казва в заключение Драйсън.

Пиковата скорост на първото 'кръгче' достига до почти 340 км/ч, но се отчита средната и поддържана скорост, която е 328.6 км/ч. От 0 до 256 км/ч, колата постига за 9 секунди - без гориво, без предавки и без миризливи, изгорели газове! Прототипът е разработка на Drayson Racing, разполага със 850 к.с. мощ и с всичко около него струва към 2 млн. паунда...

Drayson Racing е с научноизследователска и развойна дейност, пионер в разработването на устойчиви технологии в предизвикателна среда - на моторните (и електро) спортове. С електрическия рекорд за скорост на суша, възнамеряват да покажат какво е възможно с помощта на електрическо задвижване и подчертават лидерската позиция на Великобритания в ЕПС индустрията.

Ето демо-видеото - екипът, лордът, колата... Вижте как е отвътре:

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Прочетено 1972 пъти Последна корекция Четвъртък, 27 Юни 2013 00:03
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.