Вторник, 14 Юни 2011 14:50

GM инвестира в електро автобус с бързо зареждане

От
Електрически автобус със супер бързо зареждане от Proterra

General Motors определено напредва добре със своя електрически Chevrolet Volt и дори обяви намаление от около $1000 за модел 2012, но интересите на компанията се насочват и към автобусния сектор, с обявеното вчера намерение за инвестиране в съвместно предприятия с компания за производство на електрически автобуси. Размерът на общата инвестиция е $30 милиона. Мдаа, автобуси...

Партньор на GM е базираната в Колорадо Proterra Inc., която се занимава с разработване на електрически автобуси, чиито батерии могат да се презареждат само за 10 минути с помощта на специални бързи зарядни станции.

Електро автобусите на Proterra вече са част от автопарка на Помона, Калифорния, но компанията планира създаването на още два авто парка по-късно тази година.

Но защо един автопроизводител би искал да работи с компания, произвеждаща електрически автобуси?

За момента партньорството е с чисто финансов аспект, но супер бързата технология за зареждане най-вероятно е много интересна за GM, която може да я използва за свои бъдещи зареждаеми електромобили, практически елиминирайки ограничения пробег и бавното зареждане на днешните електрическите коли.

Не само това, но бъдещи технологични партньорства може да осигурят на GM възможност да задържа на минимално ниво разходите по сурови материали за батериите, което да й позволи да произвежда висококачествени батерии на ниски цени.

Не само GM инвестира в Proterra. Други инвеститори са Kleiner Perkins Caufield & Byers, Mitsui & Co., Ltd., Vision Ridge Partners и 88 Green Ventures, което показва, че технологията на компанията е достатъчно значима за 'зеления' транспорт в световен мащаб.

Трябва да признаем, че инвестицията на GM във фирма, която прави електрически автобуси е малко забавна, защото в 'предишния си живот' GM стоеше зад схема за изкупуване на всички електрически коли, движещи се по улиците на САЩ, които да замени с автобуси с двигатели с вътрешно горене.

Убедени сме, че в GM не искат да си спомнят за това сега.

Иначе, супер бързата технология за зареждане определено е ключов фактор за разпространение на електромобилите, наред с цената. Защото както един наш събеседник отбеляза днес - електро колата да е 10-15 хиляди евро и да се зарежда за 10 минути при пробег от 150 км само даже, хич не ме мисли - ще си спра на 2-3 пъти до морето за по 10 мин, зареждане и по кафенце и хич не ме притеснява - особено при цена за целия път от няколко лева...

Прочетено 3127 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 17:13
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.