Неделя, 15 Януари 2012 09:00

Електромобилите са готови за ежедневно пътуване

От
Всеки ден с електромобил - можем да пътуваме спокойно, според проучване за стандартните ни маршрути

Проучването е извършено в Щатите и данните са анализирани там, но според авторите му - двама докторанти от университета Колумбия - е валидно за цял свят (за Европа дори в по-голяма степен, предвид 'американските' ежедневни маршрути). Един от предполагаемите недостатъци на електрическите коли - ще бъдат ли в състояние да се справят с ежедневните ни пътувания, позволявайки да ги зареждаме само нощем - получава категоричен отговор!

Анализирайки данни от 150,147 домакинства, събирани в продължение на 15 месеца, те открили, че 61% от всички участващи автомобили, джипове, микробуси и пикапи, изминават средно на 65 километра на ден. В същото време 95 на сто от индивидуалните пътувания са под 50 км, а 99% са под 110 км.

Ако вземем данните и показателите на електрическия Nissan LEAF, ще се уверим, че той ще бъде в състояние да задоволи 83-95% от всички пътни дни - в зависимост от условията. А ако ползваме за пример Tesla Roadster, процентът на 'удовлетворение' нараства до 98.5% от тези дни, в които извършваме обичайното си придвижване (превозване).

Според авторите, най-важният извод от проучването е, че по-голямата част от домакинствата си позволява лукса просто да избира кола на бензин когато планира дълго пътуване - цената на горивото в САЩ се покачи доста, но не е толкова смущаваща. В България обаче е, но пък електроколите са все още по-скъпи от конвенционалните. А редица въпроси 'как ще стигна до морето от София' или 'как да отида от Варна до столицата', или 'как да дойда на авто изложение на собствен ход с модифицираната си кола, когато съм еди-къде си' или такива за който и да било маршрут в рамките на страната, остават без отговор за момента, заради неизградена инфраструктура. Слава Богу, това се променя и вече реално нещо се случва, дори с алтернативни, собствени проекти с високо ниво на изпълнение и ефективност, но така или иначе - електромобилите могат да се справят със стандартните, ежедневни (наши) преходи - това вече се доказва с мащабни проучвания, не само с голословни твърдения.

eCars.bg

 

Прочетено 1516 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 00:27
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.