Вторник, 28 Август 2012 07:34

Какво би било, ако можехте "под 4 сек. и над 400 км" с електрически седан?

От
tesla_model_s_super_uskorenie_goliam_probeg_elektromobil

Някои хора вече могат да отговорят на този въпрос и не е ли чудесно, че през 2012 г. на пазара вече има такава кола – електрическа, която ускорява за по-малко от 4 секунди до 100 км/ч и изминава над 400 км с едно зареждане? Ти и аз обаче тепърва ще разберем както е усещането да притежаваш такова возило. И сега има не малко "резачки", с които може да летиш като хала. Само че те полапват доста бензин и вдигат доста шум. Невероятни са, но замърсяват доста. Но какво, ако можеш да имаш нещо такова, обаче безшумно, супер стабилно и невероятно бързо? Не чувстваш ли, че искаш такава кола?

Наскоро Edmunds.com получи възможността да направи по-интензивен тест на Tesla Model S Signature Performance. В резултат Майк Монтичело от Inside Line успя да ускори с електрическия седан за 4.3 сек. от 0-100 км/ч. Виж повече за теста като кликнеш върху линка в предното изречение, защото аз продължавам натам – има ново, много по-добро постижение. Ако Монтичело успя да подобри с 0.1 сек. "заводския" резулат на Tesla с Model S (4.4 сек.), Motor Trend направо разби на пух и прах това постижение. И знаеш ли кое е уникалното в случая? Първо, че лично собственикът на Model S, Елон Мъск, е дал личния си Model S за тест на отявлената авто медия, второ, че същата е успяла да постигне феноменално ускорение от 3.9 сек. при теста 0-100 км/ч и трето, че очевидно Model S може да се тунингова – за мен е повече от ясно, че личната кола на Елон е "пипната", защото тя е първата, която дава този резултат. Не че Model S е лесно да се вземе за тестове сега де. Ето, две от най-големите авто медии в САЩ получиха чак сега, през август, тази възможност.

Тук трябва да направим едно признание – въпросният вариант на Model S гравитира около $100,000. Това не е цена за масовия потребител. Малко хора ще могат да си позволят това крещящо ефективно и новаторско превозно средство сега. Но това не е мит, не е нещо от бъдещето, а кола, която макар и само на ограничен пазар, се предлага сега. Наистина, все още са произведени само стотина бройки, защото сега Tesla прави интензивни проверки за качество. Но производството набира скорост, до края на годината ще започнат продажбите и на най-евтиния Model S, с най-малък пробег от 230 км, на цена от $57,400 в САЩ. След посещението ми в Tesla Мюнхен по-рано това лято пък, получих окуражаващата информация, че салонът може да получи своите първи Model S демо бройки до края на годината.

Кое е другото важно в електромобилите, на което освен динамиката се обръща най-много внимание? Пробегът. Официалният показател на {tooltip}EPA{end-link}Environmental Protection Agency{end-tooltip} за най-издръжливия Model S е 427 км пробег и в това отношение Motor Trend не успява да подобри резултата – дори обратно – тестът им завършва на 383 км.

Всъщност накратко резултатите им са следните:

  • 0-100: 3.9 секунди (официален показател на Tesla – 4.4 секунди)
  • Четвърт миля: 12.5 секунди със скорост 179 км/ч (официален резултат 12.6 секунди)
  • 100.7 MPGe еквивалент на бензинов разход при над 380 км маршрут (EPA дава 89 MPGe).

ОК, та, думата ми беше за пробега. Тест екипът на Motor Trend е успял да постигне "само" 383 км пробег със средна скорост от около 105 км/ч и изключен климатик. Това определено е по-малко дори от рестриктивния резултат на EPA, само че има една подробност. Ето какво казват за Model S хора, тествали в продължение на много години и свикнали с "петролни" коли:

Но реално значение има "психологическият пробег," не точната цифра на изминатите километри. Само помислете: Ние карахме от Fontana в източния край на района на Ел Ей, до Сан Диего и обратно по целия път до океана с едно зареждане. Пет часа непрекъснато шофиране. Това е феноменално постижение-повратна точка, което тотално премахва притесненията от пробега, ограничаващи продажбите на електромобилите сега.

Ей, това си е София – Пловдив и обратно, плюс обиколки в двата града, без никакви грижи. При това бързо, тихо и с всички погледи в теб. Е, време е за моята Model S резервация Cool.

eCars.bg / Elektromobili.bg

Прочетено 2255 пъти Последна корекция Сряда, 19 Септември 2012 21:58
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.