Четвъртък, 26 Май 2011 19:00

Mazda RX-9 с хибридна технология от Toyota

От
Бъдещата Mazda RX-9 може да е хибрид

Може ли следващата ванкелова Mazda RX да получи хибридно задвижване? Поне според Motor Trend, да.

Идеята произлиза от сключеното между Mazda и Toyota през 2010 г. споразумение, според което компанията Zoom-Zoom ще лицензира технологията, която задвижва Prius, но засега от Mazda има индикации, че първият хибрид на компанията ще излезе на пазара през 2013 г. Остава да разберем дали опаковката ще се казва RX-9...

Motor Trend твърди, че наследникът на RX-8 ще получи обратно отварящи се задни врати за стандартен купе формат с архитектура, базирана на платформата на следващото поколение Mazda MX-5. Ако това се окаже вярно, може би в момента обсъждаме първата в света хибридна спортна кола със задно задвижване за масовия пазар.

Струва си да се каже, че хибридно задвижване определено би могло да излекува вечния проблем на ванкеловия двигател - нисък въртящ момент (електрическите мотори правят истински чудеса на ниски обороти) и висок разход.

Една потенциална слабост обаче се крие в това, че Hybrid Synergy Drive технологията на Toyota включва сложна автоматична трансмисия, а този тип кутии обикновено не се справят като ръчните или тези с два съединителя. Във всеки случай ще следим развитието на нещата около Mazda RX-9 и вероятното и хибридно задвижване отблизо.

[От: Autoblog Green]

Прочетено 1565 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 20:46
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.