Събота, 14 Януари 2012 08:00

Нов световен (хибриден) ред – Toyota NS4

От
Ново поколение хибриди представя Toyota с NS4

На автомобилното изложение в Детройт (NAIAS), Toyota разкри още един свой модел, този път съвсем нов проект, концептуалния зареждаем хибрид NS4. Това ще е лицето на бъдещата мобилност според автопроизводителя, с акцент върху свързаност на човек и интерфейс.

Инженерите на Toyota са изправени пред предизвикателството да се изработи нова концепция за среден клас кола, потенциално готова за световно 'въвеждане' на пазара през 2015 г. NS4 концепцията е новаторски зареждаем хибрид, отделно от семейството на Prius, проектиран с едно наум за бъдещите изисквания за мобилност.

'В тази дигитализирана ера, колите стават поредната спица в колелото на електронната ни свързаност', заяви Джим Ленц, президент и главен оперативен директор на TMS . 'NS4 показва виждането на Toyota за връзката човек-кола с технология, която залага на емоционални и рационални отношения, човек-автомобил и автомобил-общество.'

Усъвършенстваната задвижваща система от следващо поколение Hybrid Synergy Drive е с намалени размер и теглото на компонентите, за подобряване на общата икономия на гориво, по-добро ускорение и по-голям 'електрически' пробег, а и поддържане на по-кратко време за зареждане.

Елегантен, футуристичен стайлинг:

NS4 индикира новата посока на стайлинг на Toyota, насочен към създаването на емоционална връзка с потребителите. Стилни линии отразяват ново поемане на аеродинамиката. Характерната открита трапецовидна решетка акцентира по-ниския спойлер и габаритните светлини с форма на крило.

Колонките на предното стъкло са ултра-тънки за по-добра видимост на водача, но без да е нарушена тяхната якост и устойчивост. Профилната линия на покрива, 'повдигнатият' назад дизайн и формата на вратите ( нарича се 'лебедово крило') създават по-голяма достъпност и ефективна функционалност.

Засилено взаимодействие:

Традиционно, цикълът за развитие на превозно средство е средно четири години, но сега това бързо се променя в дигиталната ни епоха. Превозните средства са се превърнали в един вид комуникационен център, в начин на живот и автомобилните компании трябва да интегрират най-новите технологии в техните продуктови предложения. В действителност, взаимодействащите превозни средства са третата най-бързо растяща технологични линия, след смартфоните и таблетите.

Toyota е сключила специални 'съюзи' с технологични лидери като Microsoft, Intel и Salesforce, за да се проучи създаването на сходен интерфейс за превозно средство с нововъзникващите технологии. Тези съюзи ще гарантират на Toyota място в челните редици, на този бързо развиващ се сектор на автомобилния пазар.

Концепцията 'човек-машина' в NS4 (HMI), осигурява потребителски интерфейс,изграден около мулти-тъч екран - с външен вид и усещане като при смартфон. Опростената и интуитивна работа предава информация бързо, като ограничава разсейването и максимизиране информираността на водача. HMI-системата дори е способна да "научи" предпочитанията и навиците на шофьора, за да се предвидят реакциите му в конкретни среди и ситуации. Тази концепция предлага наистина взаимодействие с превозното средство; предлага най-новите технологии по отговорен и удобен начин.

Характеристики за безопасност - произведение на изкуството:

NS4 въвежда следващото поколение 'Анти-Сблъсък Система' (PCS) при неволно напускане на пътната лента, при каране назад или при доближаване до пешеходци, с предназначение да се предскаже сблъсък и при определени обстоятелства - да помогне да бъде избегнат. PCS-системата използва мм радарна вълна и стерео камери, монтирани на предната част на превозното средство, за да открие и да се реагира при изброените ситуации. В допълнение, системата излъчва къси инфрачервени лъчи за подобряване на PCS-действието през нощта. Тази функция е ефективна и възможна, чрез прилагане на спирачките и манипулиране на волана.

PCS-поколението е налични в някои Lexus и Toyota модели, предназначени да идентифицират определени обекти директно на пътя напред. Ако PCS определя, че сблъсъкът е неизбежен, системата Brake Assist преминава в режим на готовност и индикира предупреждение със зумер звуци. Автоматично се задействат спирачките и се затягат предпазните колани на водача и пътника отпред.

'Адаптивните Дълги Светлини' (ADB) помагат за предотвратяване на визия, причиняваща отблясъци за насрещно движещите се водачи и пешеходци. С помощта на камера, монтирана зад предната решетка , тази функция позволява на шофьорите да използват къси/дълги фарове, за по-добра видимост през нощта, без да затрудняват насрещните коли.

Системата 'Общо Човешки Модел за Безопасност' на Toyota (THUMS) автоматично повдига задната част на предния капак, за да се увеличи пространството отдолу, което помага за намаляване на наранявания на главата на пешеходец, при евентуален инцидент/сблъсък с предната част на превозното средство, при определен диапазон на скорост. Тази иновация е резултат на тестване и проверка, с използване едновременно на конвенционални манекени за краш-тест и виртуален модел.

Използването на под-милиметрови радарни вълни или системата 'Монитор за Мъртвата Точка' (BSM), е предназначена за локализиране на кола в съседната лента и предупреждава водача, използвайки визуални индикатори, поставени в горната част на таблото.

Четири нови 'стъклени' технологии са интегрирани в предното стъкло, прозорците на вратите и задното , за да се подобри видимостта на водача, разхода на бензин и електрическа ефективност, и пробег:

  • Хидрофобно покритие - флуор-покритие, осигуряващо подобрена видимост, привеждайки дъждовните капки по стъклото в полусферична форма, както и пълното им отвеждане (използва се и при слънчев панел на покрива);
  • Анти-мъгла покритие - висококачествен смолист материал с анти-замъгляване характеристика и повишена издръжливост;
  • Висока ултравиолетова (UV) абсорбация - елиминира 99 % от вредните UVA и UVB лъчи;
  • Анти-соларен филм (с прозрачност за радио вълни) - намалява вътрешната температура на превозното средство и подобрява функционалността на електронното оборудване.

Вътрешните и външни огледала за обратно виждане са заменени с камери, които осигуряват на водача панорамен изглед назад. Изображението се показва на специално табло, монтирано над екрана за навигация и осигуряващо по-широк поглед, в сравнение с конвенционалните огледалата за обратно виждане. Камера за задно-панорамна гледка, работеща в комбинация със системата BSM подобрява осезаемо видимостта при шофиране.

'По-нататъшния успех на нашите хибридни превозни средства, силно се основава на доброто пазарно приемане на бъдещите модерни технологии', казва Ленц и допълва 'NS4 демонстрира постоянен ангажимент на Toyota за повишаване на безопасността, ефективността и удобството на бъдещата мобилност за хората навсякъде.'

toyota-ns4-concept-5 toyota-ns4-concept-628 toyota_ns4_concept_7_2_ toyota_ns4_concept_nuslj
Прочетено 2573 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 00:33
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.