Четвъртък, 27 Октомври 2011 12:19

BMW и PSA Peugeot Citroen ще електрифицират заедно коли

От
От края на тази година започва дейността на съвместно 'хибридно' предприятие между BMW и PSA

Година след като подписаха меморандум за разбирателство, BMW Group и PSA Peugeot Citroen създадоха съвместно предприятие за разработка и производство на хибридни и електрически задвижващи технологии наречено BMW Peugeot Citroen Electrification. Явно и двете компании гледат доста напред, защото стартът на въпросното производство е планиран за 2015 г...

Както и при други подобни сдружения между авто компании и BMW Peugeot Citroen Electrification планира да стане един от водещите играчи в сферата на електрическото задвижване в следващите няколко години, с намерение да определя темпото на пазара на алтернативната мобилност в бъдеще. Със създаването на отворена технологична платформа, съвместното предприятие ще осигурява жизненоважна поддръжка на европейската индустрия с наместването си на пазара.

BMW Group и PSA инвестират над €100 милиона в съвместната компания, в чийто нов център за проучване и развитие в Мюнхен до края на 2011 г. ще заработят 400 служители, като основни кадри сред тях ще бъдат инженерни специалисти в сферата на електрическата мобилност и електрониката. Разработваните в центъра хибридни компоненти ще се произвеждат във фабрика в Мулозе, Франция, където след приключване на строежа ще се трудят други 250 работника.

Спектърът от разработвани системи на BMW Peugeot Citroen Electrification се състои от всички имащи връзка с електрическото задвижване компоненти, като високоволтови батерии, електромотори, силова електроника, зараждащи устройства и софтуер за енергийно управление. Като част от своята независима дейност, смесеното предприятие ще създаде отворена технологична платформа, която ще позволява интегриране на доставчици в развойния и търговски процес и ще продава хибридни компоненти на трети страни.

BMW и PSA Peugeot Citroen работят в партньорство в сферата на задвижващите технологии от почти десет години. За този период вече са произведени над  1.8 милиона 4-цилиндрови бензинови двигатели за модели на MINI, Peugeot и Citroen, като част от стартиралата през 2002 г. съвместна работа. През февруари 2010 г. двете компании се съгласиха да продължат да си партнират със съвместна разработка на следващо поколение 4-цилиндрови бензинови двигатели. С новата съвместна дейност стандартизацията на хибридните компоненти ще се ускори, а това от своя страна трябва да генерира значителни икономии при производството и пласмента.

[От: Green Car Congress]

Прочетено 930 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 09:46
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.