Вторник, 17 Юли 2012 16:00

Видео: Как се зарежда електромобил без кабел? Ами, без кабел :)

От
plugless power bezzhicno zarezhdane elektromobil

Наистина е невероятно всеки да да наблюдаваме как електрическата мобилност се развива по цялата планета – с нови технологии, още по-ефективни функции и "бъдещето днес". Наскоро последното се случи и у нас, с изграждането на първата автономна фотоволтаична зарядна екостанция за електромобили пред Интер Експо Център в София. Сега просто можеш да си паркираш електромобила под фотоволтаичния навес на Консорциум Зелена Енергия и да заредиш с безплатна енергия от слънцето. И това не е всичко. Системата няма връзка с електроразпределителната мрежа и съхранява в батерия генерираната от соларните панели енергия. Какво значи това? Никакви въглеродни емисии – КРЪГЛА НУЛА. Така, хем енергията, с която караш е чиста, хем електромобилът ти, естествено, не изхвърля никакви вредни емисии в атмосферата. И понеже малко след монтажа те питахме "ОК, след соларната станция накъде" – ето накъде – най-удобното зареждане – безжичното – е вече факт, официално...

Американската компания Evatran направи първите три инсталации на своята Plugless Power технология за безжично зареждане на електромобили със своите партньори от Apollo Launch Hertz Corporation, Duke Energy и {tooltip}CU-ICAR{end-link}Clemson University International Center for Automotive Research{end-tooltip}. Като казваме инсталации, обаче, говорим за такива в електромобили, в случая Nissan LEAF, първите в света оборудвани с пълна функционалност за безжично зареждане. Разбира се, на три отделни места има също монтирани трансмитери, които чрез магнитно поле изпращат електроенергия до приемницитете в колите, откъдето енергията се преобразува и съхранява в батерията. Всъщност, колите се тестват още от началото на юни, като тестовете ще продължат и в следващите три месеца.

plugless power bezzhicno zarezhdane elektromobiliСхема на работа на система за безжично зареждане на електромобил

Plugless Power технологията е базирана на електромагнитна индукция, технология, известна вече повече от 100 години и сега допълнително усъвършенствана от инженерите на Evatran с помощта на контролен софтуер и специално разработени бобини за максимално ефективен пренос на енергия на разстояние до 18 см.

Най-важни сега са отзивите на шофьорите, които управляват тестовите коли и ги зареждат в реални условия. От тях партньорите по проекта несъмнено ще съберат ценни данни за работата на системата, които да послужат за подобряване и добавяне/променяне на функции.

Повече информация ще намериш на pluglesspower.com, а пък току виж някоя компания като A1 Eco ни изненадала с такава инсталация и в България, както ни изненадаха и с новата двойна соларна станция пред експото. Ето как се зарежда Nissan LEAF без кабел, а ти може да си кажеш мнението за технологията в коментарите отдолу:

[От: E-Cars Report]

Прочетено 3213 пъти Последна корекция Вторник, 17 Юли 2012 16:36
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.