Петък, 27 Май 2011 13:00

Стартира схемата за зареждане на електромобили в Лондон

От
Nissan LEAF е звездата на Source London, поне засега

По-рано тази седмици в Лондон стартира схема за зареждане на електрически коли, с първоначален брой от 150 зарядни точки, които до 2013 г. трябва да станат 1,300.

Това си е повод за нов контакт със столична община, ИКЕМ и членуващите там компании и организации, както и с електрическите компании, за да увеличим и ние темпото по въпроса в България...

Стартът на Source London схемата е даден от кмета на града, Борис Джонсън, а инициативата е първата градска зарядна и членска система, в която потребителите плащан ?100 годишна регистрационна такса за използване на електро колонките.

В подкрепа на схемата, обаче, Nissan ще осигури на собствениците на своя електрически LEAF, които живеят в радиус от 60 км около Source London маркирана зарядна точка, 12 месеца безплатен абонамент, ако закупят изцяло електрическото возило до края на годината.

И в комплект с онези хубави 5,000, които правителството дава под формата на отстъпка при покупка на нов електромобил, дали не става атрактивно?

Source London електро колонка
Source London електро колонка

Зарядните точки са монтирани на улици и паркинги и са моментално разпознаваеми по Source London обозначението. Просто докосвате членската си карта до четеца на електро колонката и след това пъхвате щепсела в колата.

Source London работи и с други региони за популяризиране на електрическата мобилност и изграждане на национална мрежа от зарядни точки. В момента се работи по план, който да позволи на потребителите да използват и Source London, и мрежата от зарядни точки в източна Англия, която трябва да бъде пусната скоро в експлоатация. East of England мрежата ще използва същите опознавателни знаци на своите електро колонки по схема, наречена Source East.

Кметът на Лондон, Борис Джонсън, обяви:

"Искам рязко да ускорим разпространението на електрически коли и да направим Лондон епицентър на електрическата мобилност в Европа. Все повече хора избират чистия електрически транспорт, който осигурява множество ползи, включително 100% отстъпка от такса задръствания. Всичко това правим с цел постигане на значителни подобрения в опазването на околната среда в нашия град."

Електро колонките понастоящем могат да използват електрически коли като Nissan Leaf и Peugeot iON, а регистрацията за Source London е вече отворена и всеки притежател на електромобил може да се включи.

eCars.bg обявява конкурс за име на системата (схемата) за зареждане на електромобили в София (пък и не само) - използвайте полето за коментари и ни кажете каква е вашата идея за разпознаваемост на градската зарядна система за електромобили.

[От: Thegreencarwebsite]

Прочетено 1611 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 20:42
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.