Сряда, 13 Април 2011 18:05

Тунинговано BMW на пропан? Не подценявайте!

От

У нас пропанът винаги е бил на почит сред голям брой шофьори или поне се ползва от мнозина, може би по принуда.

Като цяло, разпространеното мнение е, че с поставянето на газова уредба колата става по-тромава, няма рязък старт и е сякаш "осакатена". Тук определящите фактори са много, естествено има и изключения, но масово, компромисът за по-евтин транспорт коства динамичното каране, бързината и пъргавостта на автомобила.

Готините типове в германската тунинг-фирма G-Power са решили да се занимаят с този проблем и да докажат, че да караш автомобил на пропан, не означава да караш бавен автомобил. С доста работа, те създадоха най-бързия автомобил в света, работещ на газ.

За своята разработка, техничарите създадоха G-Power M5 Hurricane GS и тестовият им пилот взе, че разви "скромните" 333 км/ч! На пропан! Този болид е изграден на базата наBMW M5 седан, а двигателят V-10 е подсилен от два радиални супер-компресора ASA. Резултатът - 660 конски сили / 479 нМ въртящ момент и - внимание - 100 км/ч за 4.6 секунди! Не са се примирили само това: дву-тонната "петица" е достигнала 200 км/ч за 11.4 секунди, а педалът на газта дори не е бил натиснат максимално...

Този тип тунинг ще бъде насочен към двигателите V-10 на BMW M5 и M6, за онези собственици, които биха искали да карат кола с по-чисто алтернативно гориво, без това да се отразява на показателите й. Да не сравняваме цените на бензина и пропана...

Само можем да гадаем доколко такъв вариант би бил интересен, но за хората с еко-мислене и за почитателите на газовите уредби в колите - "рейсинг" алтернатива има!

Прочетено 1481 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 23:39
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.