Сряда, 20 Април 2011 21:05

По-ниска скорост = по-чиста околна среда

От
Това е подходящата, екологична скорост

Според холандски учени намаляването на максималната скорост за движение до 80км/ч може да доведе до намаляване на емисиите въглероден двуокис с 30%.

Холандия е държава, която мнозина дават за пример, когато стане въпрос за чистота и за ниска максимална скорост за движение по магистралите - 120 км/ч. Но винаги може повече – учени от университета в Делфт оповестиха доклад, според който емисиите въглероден двуокис могат да се намалят с 30% в дългосрочен план, ако бъде наложено ограничение на скоростта до 80 км/ч. Това означава, че пътническо превозно средство ще спести около 2.8 милиона тона, а вановете ще спестят около 200 хиляди тона гориво.
    
Учените разчитат освен това, че общественият транспорт ще се използва все по-активно от колите. В Холандия по магистралите са разположени камери, които следят за превишаване на скоростта, а глобите са високи, и се събират с данъците, в случай, че нарушителят не плати доброволно.

С подобни камера и радар се следи за спазване на ограниченията в Холандия


Все пак, тази мярка може да е малко крайна, тъй като ще доведе до по-бавно придвижване и хората ще губят повече време. От друга страна, общественият транспорт, въпреки че е добре организиран, използва централизирана инфраструктура и предлага по-малко свобода.


Вместо да ограничават достъпа до автомобилите и да налагат по-високи данъци, по-добре е правителствата да насърчат използването на електромобили, така че хората да пътуват където си искат, без “демократични” ограничения.

Най-сигурният вариант за нулеви вредни емисии - електромобил
Прочетено 980 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 23:25
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.