Четвъртък, 21 Април 2011 16:25

Пиезоелектрическо устройство може да замени батерии

От
Нова имитираща кожа пиезоелектрическа технология

Пиезо-електрическите устройства се използват масово във всякакви генериращи енергия устройства, но последните открития показват, че пиезоелектричеството може да бъде наистина полезно и приложимо в много сфери.

Изследователи от Университета на Нотр Дам в САЩ са разработили PZT (lead zirconate titanate) пиезоелектрическо устройство, което наподобява кожата (наречено е EH skin) и което може да при механичен натиск може да произведе енергия. Новото устройство може да се използва в множество направления, от безжични сензори, до лепенки, които могат да извличат енергия от вибрации и да я предават към мрежата. Тестваният модел е дал резултат от 3.7 мВ.

"EH skin е новаторско дизайнерско решение за вибрационно и термично извличане на енергия", коментират от изследователския екип. "EH skin е предложение за преодоляване на недостатъците от традиционните EH устройства, с помощта на генерираща енергия кожна структура. Конзолният тип EH устройсва изисква обемисто закрепване на устройството, което води до значителна загуба на енергия, заради не дотам доброто закрепване. Обратно, EH skin позволява компактно и високоефективно прилагане на EH като част от вибриращата структура."

Изследователите (Сообум Лий и Биенг Йонг) окачествяват използваемостта на откритието си с факта, че смяната на батериите в безжични сензори обикновено струва между $80 и $500 на батерия, включително труда, което е доста скъпо, в сравнение с цената на самия сензор. Вграждането на пиезоелектрически устройства като EH skin може буквално да спести хиляди долари и да се захранва например от климатици или от други източници на вубрации.

От: physorg>

Прочетено 2220 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 23:24
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.