Понеделник, 25 Април 2011 22:25

Какво е Plug-in хибрид?

От

Toyota Prius е най-разпространеният хибрид

Като цяло, Plug-in хибридната кола е сходна със стандартния хибрид – и двата варианта се задвижват и с двигател с вътрешно горене, и с електрически мотор. Plug-in хибридете обаче имат по-големи батерии, които могат да бъдат презареждани чрез такава зарядна станция от електрическата мрежа. Те могат да изминават до около 80 километра само на ток.

Зареждаемите (plug-in) хибриди имат плюсовете на електрическите коли, съчетани с основните предимства на стандартните автомобили. В градски условия Plug-in хибридът често се кара най-вече на ток, а след като зарядът в батерията се изчерпи, двигателят поема задвижването до достигане на подходящо място за зареждане или се използва за презареждане на батериите в движение (играе ролята на генератор).

Виж още: Нашето актуално видео Как се зарежда plug-in хибрид по български...

Plug-in хибридните коли са известни и като Plug-in хибридни електрически превозни средства (Plug-in Hybrid Electric Vehicles), обозначени с абревиатурата PHEV. Тези от тях, които използват бензинов или дизелов двигател за презареждане на батериите, а не за задвижване на автомобила, се наричат електромобили с удължен пробег (Extended-Range Electric Vehicles)  или EREV.

още един японски хибрид - Honda Accord

Хибридните коли - в зависимост от модела - могат да постигнат два пъти по-малък разход на гориво, спрямо автомобил с двигател с вътрешно горене със същите размери и капацитет.

Plug-in хибридите могат да постигнат два пъти по-малък разход от конвенционалните хибриди

Plug-in хибрид, който работи с биогориво (например 85% етанол или биодизел) може почти изцяло да изключи употребата на петролни горива.

blue-will-plug-in-hybrid-concept-car-1 bmw-new-plug-in-hybrid-sports-car-concept-01 escape_phev fisker-karma-plug-in-hybrid_100193174_m sprinter-plug-in-hybrid-1 suzuki-swift-plug-in-hybrid-3 volvoplugin01_610x365
Прочетено 19482 пъти Последна корекция Неделя, 17 Септември 2017 10:48
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.