Понеделник, 27 Юни 2011 15:00

БАЕПС – българската ентусиазирана електромобилност

От
Българска Асоциация Електрически Превозни Средства

Имате ли си електромобил? Засега на този въпрос в България малко хора могат да отговорят с да, но пък тези, които вече се движат на ток или пък се интересуват силно от идеята имат, така да се каже, общ покрив над главите си. Не пази от дъжд, но пък е много повече от обикновен подслон и се казва Българска Асоциация Електрически Превозни Средства (БАЕПС) - орган с нестопанска цел, в който членуват изключително и само ентусиасти, чиято цел е да споделят електрическата мобилност и да популяризират електромобилите в България. И още първата среща на асоциацията, на която присъствахме, ни впусна в обсъждане на инфраструктура, компоненти и всякакви теми на отрасъла с групата ентусиасти, постепенно прераснала в организация със структура, членство и устав...

Председател на БАЕПС и основен 'виновник' за осъществяването на идеята е г-н Мартин Заимов и предвид неговия авторитет и познания в сферата на финансите, политиката и екология, и разбира се, контактите му с точните специалисти на местно и международно ниво, ние определено възлагаме (подплатени) надежди за хвърляне на истинска светлина върху електромобилите в България.

Няма по-естествено нещо от дискусия между ентусиасти и на превърналите се в честа практика срещи на БАЕПС доста активно се обсъждат актуални теми, които в повечето случаи произтичат от личен опит - все пак говорим за притежатели на електромобили, хибриди, ако щете Segway - въобще хора, които вече са се сблъсквали с различни пречки или просто имат някакви електромобилни преживявания в България. Като разрастваща се електромобилна платформа eCars.bg някак доста приляга на тази идея като цяло и определено ще бъде ентусиазиран партньор на асоциацията в много направления.

За да дадем по-ясно определение на ентусиазма на основателите, ето какво казват те за своята идея:

Ние сме ентусиасти, които искат да живеят в здравословна и чиста околна среда.

Ние вярваме, че транспортът трябва да бъде безшумен, незамърсяващ и удобен.

Ние искаме градовете да бъдат освободени от постоянен шум на двигатели и смог от изгорели газове.

Електромобилите могат да превърнат мечтите ни в реалност.

Ние сме Българска Асоциация Електрически Превозни Средства.

Присъединете се към нас!

В управителния съвет на асоциацията има и други известни имена - Магдалена Малеева е там, вярна на своята хибридна Toyota Prius, управителят на Индустриален клъстер електромобили Илия Левков и съоснователят на Българска фотоволтаична асоциация Иво Цачев като по-известни в електромобилните среди, а целите, които организацията си поставя хич не са малко. Най-актуално разбира се в момента е какви са задачите за 2011 г., като функция от общите цели:

  • Организиране на тест драйв на електромобили и демонстрация на електромобилни технологии в София.
  • Стартиране на технически пилотен проект и арт-проект за електромобилност.
  • Предлагане на мерки за премахване на съществуващите и избягване на нови административни бариери.
  • Провеждане на успешен PR в медиите.
  • Участие в провеждане на проучване за потенциала, алтернативите и въздействията от внедряването на електромобилите, включващо анализ на жизнения цикъл, въглеродно моделиране и техническо обезпечаване на инфраструктурата за зареждане, както и вариантите за субсидиране на местно и национално ниво.

Сигурни сме, че има заинтересовани, затова ето и точния човек за контакт по всичките тези направления: Камен Василев - Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.; Мобилен+359 889 220 991

Спокойно може да пишете и на нас за повече информация и с желание за включване, а ние ще имаме грижата да ви държим в течения на всички дейности и инициативи на БАЕПС.

Прочетено 3274 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 13:20
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.