Хвани си истинско електро такси

Блог

В този блог: KIA Soul EV официално на работа в Yellow Taxi.

Сега едно, после сто и едно и след това повече. Започваме с първо изцяло електрическо такси – KIA Soul EV на Yellow Taxi – и очакваме още много таксита на ток да ни возят из българските градове...

Отначало (през август и септември) електрическият Soul въртеше демо кръгчета из града в оригиналния бял цвят, но сега вече е пременен в жълто и официално работи като такси. Светло синият акцент на тавана, около решетката (отвора за зареждане) и в долната част на предната броня е запазен и по всичките тези елементи можеш да отличиш електрическото такси.

Вече в традиционен за такситата жълт цвят, това е първото подобно возило изцяло на ток в София. Още не сме взимали Soul EV за продължителен тест, но засега имаме впечатления, че с умерено шофиране може да се постига пробег от около 170 км. Ако не надвишаваш 70 км/ч и на над 190 км може да иде.

Такситата масово са на газ и замърсяват много по-малко от дизеловите и бензинови коли, но на ток е съвсем друго и това го потвърждават самите шофьори. В колата няма вибрации, усещането е за много солидна возия и е интересно какви са отзивите на хората. От опит зная, че като седне човек в електромобил и моментално му се променят възприятията – любопитно е какво споделят клиентите на електро таксито.

Това ще го научим, нали сме приятели с хората в Yellow, които си сложиха и зареждачка в централата (басейна Диана), така че който иде с електромобил може да зареди безплатно при тях. Станцията им е с Тип 2 контакт и бачка на макс. 22 кВт.

Така започват нещата с електро такситата поне в София и щом една компания стартира другите едва ли ще се забавят – до напролет очаквам още таксита на ток и като разбереш, че и в твоя град ще има, ако все още няма нищо по въпроса в eCars.bg свиркай да отразяваме.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Хора в тази дискусия

Коментари (1)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site

Е добре де, как да си го хванем, ласо от шнур ли ще трябва да си носим?

vdiv
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения