Хвани си истинско електро такси

Блог

В този блог: KIA Soul EV официално на работа в Yellow Taxi.

Сега едно, после сто и едно и след това повече. Започваме с първо изцяло електрическо такси – KIA Soul EV на Yellow Taxi – и очакваме още много таксита на ток да ни возят из българските градове...

Отначало (през август и септември) електрическият Soul въртеше демо кръгчета из града в оригиналния бял цвят, но сега вече е пременен в жълто и официално работи като такси. Светло синият акцент на тавана, около решетката (отвора за зареждане) и в долната част на предната броня е запазен и по всичките тези елементи можеш да отличиш електрическото такси.

Вече в традиционен за такситата жълт цвят, това е първото подобно возило изцяло на ток в София. Още не сме взимали Soul EV за продължителен тест, но засега имаме впечатления, че с умерено шофиране може да се постига пробег от около 170 км. Ако не надвишаваш 70 км/ч и на над 190 км може да иде.

Такситата масово са на газ и замърсяват много по-малко от дизеловите и бензинови коли, но на ток е съвсем друго и това го потвърждават самите шофьори. В колата няма вибрации, усещането е за много солидна возия и е интересно какви са отзивите на хората. От опит зная, че като седне човек в електромобил и моментално му се променят възприятията – любопитно е какво споделят клиентите на електро таксито.

Това ще го научим, нали сме приятели с хората в Yellow, които си сложиха и зареждачка в централата (басейна Диана), така че който иде с електромобил може да зареди безплатно при тях. Станцията им е с Тип 2 контакт и бачка на макс. 22 кВт.

Така започват нещата с електро такситата поне в София и щом една компания стартира другите едва ли ще се забавят – до напролет очаквам още таксита на ток и като разбереш, че и в твоя град ще има, ако все още няма нищо по въпроса в eCars.bg свиркай да отразяваме.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Хора в тази дискусия

Коментари (1)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
  1. гост

Е добре де, как да си го хванем, ласо от шнур ли ще трябва да си носим?

  Прикачени
  гост
Все още няма пуснати коментари

Пусни коментар

Публикуванет на коментар като гост. Регистрирай се или се впиши в своя профил.
Прикачени (0 / 3)
Сподели своето местоположение
elektromobili-2020