Във VW всъщност смятат изграждането на гигафабрика за батерии за глупост

Блог

В този блог: След първоначалните слухове, VW отхвърля информацията, че ще строи гигафабрика за батерии.

През пролетта германският вестник Handelsblatt писа, че бордът на директорите на Volkswagen предстои да вземе решение за изграждане на гигафабрика за електромобилни батерии. Сега в интервю за същия вестник ИД на VW Матиас Мюлер казва, че компанията въобще няма такива планове...

В интервюто за Handelsblatt Мюлер твърди, че Volkswagen продължава да проучва целия процес за производство на батерии, като част от плана да прави по 2 до 3 милиона електро коли годишно, но изграждането на собствена гигафабрика за батерии би било "глупост".

Според Мюлер, тъй като производството на батерии е силно автоматизиран процес, то няма да може да създаде голям брой работни места и освен това би било скъпо.

Наистина инвестиция от над €10 милиарда, колкото се твърдеше, че ще струва фабриката, е огромна, още повече в Дизелгейт ситуацията, която коства много на Volkswagen. Компанията обаче ще трябва да обяви плановете си за стратегия по отношение на батериите и Мюлер казва, че това ще бъде направено до края на тази година.

От друга страна, 2 до 3 милиона електромобила годишно е много повече дори от огромния брой планиран от Tesla – 500,000 годишно – и без супер производство на батерии няма как да се реализира. Щом няма да правят батерии във VW изглежда ще разчитат на вече установени производители, но все още никой няма подобен капацитет.

Samsung обаче обяви, че ще построи фабрика за батерии до Будапеща, а LG преговаря с Полша, така че капацитет от 2018 или 2019 г. нататък най-вероятно ще има.

От: Electrek


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари