Събота, 23 Април 2011 08:00

Nissan Leaf е световна кола на годината за 2011

От
Nissan Leaf световна кола на годината 2011

През изминалата година Nissan Leaf 2011 спечели множество награди, включително трофея Европейска кола на годината и дори Най-добра кола за купуване на GreenCarReports за 2011.

И макар прекият му конкурент, Chevrolet Volt 2011 да спечели повече награди от първия опит на Nissan за изцяло електрическа кола, Leaf грабна и титлата World Car of The Year 2011.

Не е Volt

Зоркият потребител с лекота би забелязал, че въпреки по-големите си продажби спрямо Nissan Leaf всеки месец, Chevrolet Volt дори не е в списъка на финалистите за престижната титла.

Причината? Volt не отговаряше на изискванията.

Според правилата, заложени в WCoTY състезанието, всеки кандидат трябва да е наличен за продажба в поне пет държави, покривайки поне два континента в периода 1 януари, 2010 до 30 май, 2011.

И тъй като засега Volt се продава само в Северна Америка участието му беше невъзможно.

Силна конкуренция

Не си мислете, че състезанието е било лесно. За да победи, Leaf трябваше да убеди журито, че има нужното да бъде победител и да надделее над 38 други коли за титлата.

А списъкът определено не беше отегчителен, а нещо като кой кой е при колите за 2011, от Honda CR-Z hybrid, до Volkswagen Touareg SUV, и от Aston Martin Rapide до Porsche Cayenne 2011.

"Досущ като нормална кола"

Leaf впечатли журито с конвенционалното си усещане при шофиране. Коментирайки, че колата е като всяка друга, но просто по-тиха, съдиите заключиха, че: "Leaf е вратата към един изцяло нов електрически свят от Nissan. Този хечбек с пет места и пет врати е първата света изцяло електрическа кола за масово производство".

Следващата година?

И макар да е първата изцяло електрическа кола, спечелила наградата, ние сме убедени, че Nissan Leaf 2011 няма да е последната.

А ако при определяне на Leaf за победител журито е било вдъхновено от смелия подход на колата към придвижването, ние сме абсолютно убедени, че с навлизането на още електромобили следващата година конкуренцията ще е много по-силна.

Сигурно е и че Nissan Leaf 2012 ще се върне, за да защитава титлата си - но с предстоящия старт на Chevrolet Volt през 2012 в Европа, дългоочакваният Ford Ford Focus Electric и нека не забравяме не по-малко чаканата Tesla Model S, бъдещите WCoTY състезания ще бъдат много по-интересни.

Титлата за World Performance Car of the Year 2011 отиде при Ferrari 458 Italia, кола изпълнена с кипяща кръв и жадна за много бензин. Надяваме се обаче в този клас скоро сериозни претенденти за титлата да бъде къде по-екологични коли кат Mercedes-Benz SLS AMG E-Cell 2013.

Прочетено 2186 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 23:20
JACtest

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.