Неделя, 24 Април 2011 08:00

138 милиона електрически мотори и скутери до 2017

От
Електрически скутери и мотори

Pike Research отново публикува доклад свързан с електрически превозни средства и този път той показва, че броят на хората, използващи електрически мотори и скутери ще нарасне от 17 милиона до 138 милиона до 2017, което представлява 8 пъти покачване на сегашното количество. Този тип превозни средства вече е популярен в Китай и в други азиатски страни, където населението използва повече двуколесни.

Вероятно бихте казали: "Това е защото те сa толкова много!" Това отчасти е причината, но самите превозни средства имат доста предимства: не са толкова скъпо, не заемат много място в гаража, не искат постоянна грижа и най-важното - не изхвърлят вредни емисии и не вдигат ужасния шум, който младежите по нашите улици нарочно създават с изтормозените си двутактови скутери, които обикновено карат на задна гума.

Да не споменаваме свободата на придвижване, която всяко двуколесно предлага в трафика. По-вероятно е и правителствата да подкрепят разпространението им, защото няма нужда от допълнително адаптиране или изграждане на инфраструктура.

Процентът на притежание на електрически мотор или електрически скутер ще зависи от региона. В Северна Америка, например, изследователите очакват по-голям брой електрически мотори, отколкото скутери (59% в полза на първите). В глобален мащаб обаче, продажбите на електрически скутери се очаква да надскочат тези на електрически мотори с повече от 6 към 1. Така че скутерите не са само за момичета!

Разбира се, повече електрически превозни средства ще означава и повече батерии от два типа: литиево-йонни (Li-ion) и оловно-киселинни. Според проучването, Li-Ion пазарът за е-мотори ще нараства с нормални темпове (24%) до 2017, докато при скутерите нарастването ще бъде с 19%.

Подобен растеж ще бъде регистриран и при оловно-киселинните батерии: 27% за е-моторите и 29% за е-скутерите за същия период. В заключение и предвид цените на горивата, защо не се огледате за покупка на електрическо двуколесно. Наскоро ви представихме българско електрическо колело от Scoot.bg, пролетта дойде и въобще налице са множество пунктове в посока на такава инвестиция. Успех!

Прочетено 1547 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 23:18
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.