Петък, 01 Февруари 2013 10:23

Как ли изглежда магистрала само за електро скутери и велосипеди?

От
magistrala_elektricheski_skuteri_velosipedi_almere_amsterdam
Щастлива снимка с плаката показващ бъдещата електрическа магистрала за двуколесни – Снимка: ForenZo

Първата магистрала специално за електро скутери и колела ще строят в Холандия.

Целта е жителите на Алмере да могат да се придвижват лесно до Амстердам, с което холандската столица ще се сдобие с чудесен "зелен" 25-километров път до градчето. Или пък придобивката ще е за градчето? Нали (ще) са свързани та е от взаимна полза, но най-важното и интересно в случая, е, че "полу-бързата магистрала" ще е само за електрически скутери и велосипеди, било то e-bike или педелек...

При пътуване с кола това разстояние се изминава бързо, но пък със скутер или велосипед не е особено лесно и приятно да пътуваш по магистрала, с всичките хвърчащи покрай теб какви ли не превозни средства. Изумява ме, обаче, това новаторско решение и с най-голямо удоволствие някой ден бих отишъл да видя новото съоръжение, а защо не и да го изпробвам. Щеше да ми е по-лесно да го направя в България, та ако някой е чувал, че ще правим такова чудо, да свирне Laughing.

Инициативата за този "свеж" път е на министерството на туризма, {tooltip}ANWB{end-link}Royal Dutch Touring Club{end-tooltip}, който популяризира този тип мобилност и общината на Алмере, които заедно са създали ForenZO, дружество за реализация на проекта.

Плановете са пътят да бъде завършен до края на тази година и от 2014-та поне 200 жители да използват електрическата магистрала, което значи, че няма да пътуват до Амстердам и обратно с кола.

Цял път за скутери и колела, казваш? При това 25 километра. Дали ще има достатъчно "трафик" да осмисли проекта? Май са помислили и за това, защото ще има финансови стимули за жителите на Алмере, които изберат този начин за пътуване до Амстердам или обратно. В проекта участват и местни компании за велосипеди и скутери, които ще допринесат и с организиране на семинари и демонстрации на различни марки и модели електро возила на две колела.

Е, актуална снимка нямаме, само "проектна" но и от нея спокойно можем да си представим, че ще е хубаво (и тихо) транспортно коридорче Smile.

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Прочетено 2968 пъти Последна корекция Петък, 01 Февруари 2013 11:19
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.