Неделя, 22 Май 2011 10:30

Michelin Challenge Bibendum – заря от електро коли

От
Michelin Chllenge Bibendum Berlin 2011

Определено не е лесно човек да се опита да осъзнае обхвата на провеждащия се тази година в Берлин (18-22 май) Challenge Bibendum 2011 - разбиващо по мащаб събитие за устойчива мобилност, организирано за поредна година  от гиганта в производството на гуми Michelin. Изложени са над 280 превозни средства, някои за показ, други и за тест. Хм, май всичките са и за тест. Има десетки закрити и открити сесии, обсъжда се почти всеки аспект на придвижване на хора и неща по целия свят по-ефективно. Има електрически велосипеди (много, много електрически велосипеди) и от електромобили до големи камиони, задвижвани с биодизел. Има също така световни премиери и модерна класика, както и самоделки и концепции. Налице е, накратко казано, твърде много за възможностите на един журналист да покрие...

Като спонсор на такова всеобхватно събитие, Michelin със сигурност има какво да каже за по-ефективна транспортна мобилност. За тази цел, тричленен екип от управлението на дружеството (Мишел Ролие, Дидие Миратон и Жан-Доминик Сенар) даде пресконференция в четвъртък сутринта, където са обсъждани зелените усилията на Michelin. Това се проявява в различни форми, включително и по-икономични гуми (30 милиона продадени, което е довело до спестяване на 14 млрд. литра гориво и 35 милиона тона емисии на CO2, съобщи Ролие). Тези гуми може и да са по-скъпи от стандартните гуми, казва Сенар, но все повече и повече хора ще осъзнават, че общата стойност на собствеността е по-важна, както и че скъпите, но ползотворни гуми ще бъдат по-привлекателни, отколкото по-евтините, които реално струват повече". Ролие добавя, че Michelin много всеобхватно на нещата, изчислявайки какво може да се направи с един килограм материал за гуми - колко самолетни кацания има на гума, колко километри на гума изминават колите, колко килограма продукти на гума превозват камионите и т.н. - като в същото време се опитва да разбере и как да се справи с бъдещето. Фирмата работи и по технологията с горивни клетки, както и, все още, по своята Active Wheel технология.

Като глобално събитие, Challenge Bibendum осъзнава, че различните стратегии работят на различни места. Повечето жители на щата Айова, да вземем само един случаен пример, не се възползват кой знае колко от електрическите превозни средства, както и повечето от хората, живеещи в Шанхай не се нуждаят от 4x4 SUV. Това е малко сдържано, но лозунгът на Challenge Bibendum - "Заедно по пътя към постигане на устойчива мобилност" - всъщност звучи някак реално.

В eCars.bg ече пуснахме някои интересни неща от Берлин, а днес и утре ще има още. Последната новина е, че електрическото Renault Fluence ZE е взело първо място в 300-километровото междуградско рали, а Nissan LEAF спечели 30 километровото градско рали на Bibendum. Очаквайте още интересни неща за Porsche Boxster Elektro, Audi Q5 Hybrid и други.

Ето и малко снимки от събитието, а за да се разгледате повече, посетете фотогалерията на Challenge Bibendum 2011 във Flickr.

michelin-chllenge-bibendum-berlin-2011 michelin-chllenge-bibendum-berlin-2011-1 michelin-chllenge-bibendum-berlin-2011-2 michelin-chllenge-bibendum-berlin-2011-3 michelin-chllenge-bibendum-berlin-2011-4 michelin-chllenge-bibendum-berlin-2011-5 michelin-chllenge-bibendum-berlin-2011-6 michelin-chllenge-bibendum-berlin-2011-7 michelin-chllenge-bibendum-berlin-2011-8 michelin-chllenge-bibendum-berlin-2011-9 michelin-chllenge-bibendum-berlin-2011-91

[От: Autoblog Green]

[Снимки: Flickr]

Прочетено 2255 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 20:52
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.