Събота, 04 Юни 2011 14:00

Tesla Motors успя да събере още $200 млн за Model X SUV

От
Фабриката на Tesla Motors

Tesla Motors, компанията, произвеждаща супер спортната електрическа Roadster пила, макар и дълбоко неизвестна в България, поне за момента, успя да набере нови $200 милиона в поредно публично предлагане.

Повечето от тези пари ще бъдат използвани за разработката на SUV подобния Model X и са събрани само две седмици след обявяване на предлагането (IPO), направено от изпълнителния директор на компанията Елон Мъск миналия месец.

Компанията оцени предлаганите 5.3 милиона акции на $28.76 за брой. Това е солидна цена за Tesla, като се има предвид, че при старта на публичното й предлагане акциите й струваха по $19 и компанията все още не е доказала като печеливша на пазарите, предвид скептицизма, насъбран около нейните разработки...

В допълнение, Tesla дава на банките, управляващи процедурата — Goldman Sachs е водеща — 30-дневна опция да закупят още 795,000 обикновени акции. От компанията дойде също и информация, че собственикът Мъск смята да купи лично 1.4 милиона обикновени акции, докато притежаваната от Daimler AG Blackstar Investco ще закупи до 637,475 акции от Tesla на същата цена.

Информацията за приличащия на SUV Model X обаче за съжаление са оскъдни — един от малкото известни факти е, че в нея ще бъде използвано задвижването на втората колата на Tesla, която в момента е в трета пред производствена фаза - Model S. От компанията казат, че след като продажбите на Model S стартират следващата година, дружеството ще излезе на печалба, но сега набират допълнителни пари за Model X, за да подсигурят неговото развитие.

[Източник: GreenBeat]

Прочетено 1382 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 20:23
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.