Петък, 08 Юли 2011 15:00

Многообещаващият Venturi Volage електромобил на пазара от 2012

От
Venturi Volage на Le Mans Vers Le Futur

Електрическите коли са все още рядка гледка на пътя, но дори у нас вече се появиха и на автошоу. Става дума разбира се за Автосалон София 2011, където успяхме да видим някои от вече продаващите се у нас електрически коли, както и модели, които предстои да излязат на пазара, като Renault Fluence Z.E., чиято цена в България се надяваме да не превишава 50,000 лв. Има и концептуални модели, някои от които са толкова различни и специфични, че човек се чуди дали в крайна сметка ще излязат от завода в този вид...

Venturi Volage е такъв електромобил. Толкова е различен от всичко останало на четири колела, че е трудно да се опише и е най-добре човек да я види. За щастие тук имаме снимки за вас и гледайки колата с почуда ще установите, че ако клекнете зад нея ще видите, че между задните колела няма нищо. Всяка кола има ос на това място — понякога със скоростна кутия и двигател — но Volage няма нищо такова. Това е възможно благодарение на активните колела (Active Wheels) на Michelin.

The Venturi Volage на старта на Le Mans vers le futur
The Venturi Volage на старта на Le Mans vers le futur

Цялото задвижване и окачването са вътре в колелата и няма такова нещо като "ход на окачването" при тази система и връзката между колелата и колата може да е много близо до тях, което освобождава място за пътници или за каквото друго производителят реши да го използва.

Инженерите на Venturi са избрали да използват този тип новаторско задвижване, което допринася за уникалния вид на Volage. Нестандартната боя акцентира допълнително и казва на света, че марката Venturi е на 25 години. И всъщност дори повече от това, защото Volage е преминал през три години на разработки и развитие. Колата беше показана на автоизложението в Париж през 2008 с уговорката, че ще излезе на пазара през 2012 г.

Venturi Volage на Michelin Challenge Bibendum в Берлин
Venturi Volage на Michelin Challenge Bibendum в Берлин

Сега разработката на колата е приключила, тя беше представена на Michelin Challenge Bibendum през май, и взе участие в Le Mans vers le futur парада миналия месец. В тези събития можеше да се види как Volage изпъква пред конкуренцията - колата просто беше най-добрата. Volage спечели първото място в слалома и беше най-бързо ускоряващата кола на Challenge Bibendum — по-бърза дори от Tesla Roadster, чиято спортна версия ускорява от 0-100 км/ч за 3,7 сек (макар че Tesla-та може би е по-бърза на четвърт миля.)

Единственият недостатък? Макар че е изумително бърза, колата развива само 160 км/ч максимална скорост. Всеки мотор има мощност от 55 кВ и въртящ момент 58 Нм, което осигурява обща мощност от 220 кВ и съответно 232 Нм. Пиковият въртящ момент изглежда доста нисък, което вероятно се дължи на малките електромотори. Те са по-малки от автомобилен алтернатор. Това обаче не е проблем, защото Volage тежи само 1075 килограма.

Venturi Volage отвътре
Venturi Volage отвътре

Това включва и 45 кВтч литий-полимерна батерия, която осигурява пробег от 320 километра при скорост от 90 км/ч. Ниското тегло се дължи до голяма степен на множеството карбонови детайли в цялата кола.

Вътре колата изглежда необикновено. Влиза се през Ламбо-тип врати и пространството около краката е оформено от карбон, с много малко мокет, макар че изглежда малко неестествено.

Останалата част от интериора нямаше да е чак толкова различен, ако централната конзола не беше толкова висока, заради батериите, монтирани под нея. Като цяло интериорът определено е доста приятен.

Venturi Volage в Le Mans обиколки
Venturi Volage в Le Mans обиколки

Големият въпрос е: можете ли да я купите? Днес отговорът е не, но това ще се промени следващата година. Venturi има готовност да произвежда колата, но е производител на моторите. Active Wheels идват от Michelin, която съвсем скоро трябва да стартира масовото им производство. Всъщност, компанията има голямо желание да ги произвежда и то в доста по-големи количества, отколкото Venturi може да произвежда коли. Може би след като Volage излезе на пазар други автопроизводител ще оцени тази супер технология и ще поръча хиляди...

Прочетено 2059 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 12:59
JACtest

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.