Понеделник, 22 Август 2011 09:00

FIA Formula E – електрическа Ф1 в градски центрове от 2013?

От
Вместо колектори, повечко кабели...

На 4-ти април стана ясно, че Европейската комисия е поискала FIA да организира шампионат за електрически коли и сега, няколко месеца по-късно, изглежда вече има развитие по въпроса, защото FIA отвърна на заявения интерес по отношение на създаването на шампионат за електро коли със серии, наречени FIA Formula E, които трябва да стартират през 2013 г., а целта на шампионата ще бъде да представи устойчивата стратегия на и да послужи като демонстрация на технологии...

Това е и причината FIA ще стартира предварително проучване от следващата година, на три етапа.

Накратко, идеята е да бъдат открити организации и експерти, които да задвижат проекта, следвайки набор от правила, за да получат три годишен договор.

Най-изненадващото обаче изглежда е, че целта на FIA е не само да върне интереса (ни) към състезателните серии, ами и по много атрактивен начин - като използва центровете на големи градове за състезанията... иначе казано, представете си серия от нещо като Гран При на Монако...

Състезателен формат:

Бързи състезателно сесии от по 15 минути и превръщане на привиден недостатък в предимство чрез организиране на различни дейности между отделните етапи като например демонстрации на колите и други състезания: за скорост, дизайн или пробег...

Не е като да не звучи интересно...

Болидите:

В момента FIA финализира регулациите по своя Formula E шампионат и разглежда различни варианти, но ето една от предварителните спецификации за колите е:

Изцяло електрическа отворена кола с новаторски дизайн и отличаващ се, разпознаваем профил. Колата трябва да олицетворява лидерство в технически, технологичен и сигурен аспект.

С оглед на текущите способности на електромобилите, пробегът се оценява на около 15 минути при производителност, сравнима с тази на Формула 3 и тегло от минимум 780 кг включително пилота.

Бърни Екълстоун вече показа, че цялата тази работа не му допада, но най-после нещо интересно и разнообразно. Сега остава да следим развитието на технологиите и да видим дали отборите, които ще участват, няма да представят далеч 'по-способни' електро болиди за изненада всички ни през 2013 г.

[Източник: FIA]

Прочетено 1123 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 12:14
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.