Четвъртък, 13 Октомври 2011 07:57

Nissan продаде невероятните 600 броя LEAF за три дни в Норвегия

От
Натоварена есен ще имат май в Nissan Норвегия с доставки на електрическия LEAF

Колкото и да ни се иска, просто не можем да асимилираме този факт - Nissan продаде не 6, не 60, а 600 броя от първата си серийна електрическа кола, LEAF, в Норвегия само за три дни. Е, ако не друго, това е шокиращо на фона на няколкото продадени за цялата 2011 г. електромобила в България и доставените само 40 LEAF за цяла Канада от септември...

Та, така разправя Фроде Лангли от Nissan Норвегия след засичане на продажбите на електрическата кола от старта им в събота, 8 октомври. Барабар с уикенда, данните на Лангли сочат, че към вторник на обяд са продадени почти 600 броя LEAF. Как стават тези работи бре хора? Дайте някоя връзка в Норвегия, че да вземем и ние един.

С 1,200 регистрирани онлайн за колата норвежци, изглежда половината не са губили никакво време да сключат договор за колата и сега очакват доставка. Според Лангли първата пратка LEAF трябва да пристигне в Норвегия през ноември (хей, това е скоро), но допълва, че повечето от първите ентусиасти ще трябва да почакат до 2012 г., за да получат своите електрифицирани машини. Наистина, земетресението във Фукушима забави не малко производствените процеси в Япония и навсякъде по света се чака доста за Nissan LEAF, но явно в Норвегия Nissan има желание да насмогне, с вече добре позиционираната със своя i-MiEV там Mitsubishi. Електромобилът на Mitsubishi е начело по 'електро' продажби в северната страна, а у нас все още не се предлага, макар че френските му братя Peugeot iOn и Citroen C-Zero се радват на прощапулник.

Честно казано за нас вече е ясно, че Renault/Nissan алиансът ще стъпи у нас първо с френските електрически коли като Renault Fluence Z.E. поне по думите на представител на Renault България, с когото разговаряхме по време на конференцията за електрически коли в София, а ако доста интересното изказване на министър Трайков за възможно отпадане на ДДС при покупка на електромобил стане факт, играта май ще 'загрубее' в положителен аспект, разбира се Cool.

Не се стискайте, ами ни кажете какво мислите за последното в коментарите отдолу, защото при сегашните високи цени на електромобилите отпадането на ДДС би означавало поне 10,000 лв спад в цените.

[eCars.bg с информация от Tu No]

Прочетено 1441 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 09:56
JACtest

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.