Вторник, 15 Ноември 2011 09:07

След Амстердам и Виена ще споделя 500 car2go електро коли

От
На кафе във Виена с екологично чист електрически Smart ForTwo

Една хубава снимка от един хубав площад съвсем наскоро имахме повод да сложим на централно място в eCars.bg, а на нея имаше спретнато подредени 'безброй' електрически Smart ForTwo мъници. Това беше в Амстердам, където по програмата car2go Daimler осигурява 500 компактни електромобила за споделяне в рамките на града. Сега в София, после и в други градове, казваше навремето една реклама и точно в този стил car2go влиза предколедно и в красива Виена - от началото на декември, car2go стартира с още 500 Smart ForTwo в австрийската столица...

Всеки електрически Smart ForTwo по програмата car2go може да бъде нает, използван и върнат в рамките на оперативната зона от около 80 км2, покриваща центъра на града и няколко гъсто населени предградия. За разлика от традиционните програми за споделяне на коли или компании за отдаване на автомобили под наем, car2go е свободно-плаваща концепция, при която колите не се паркират на определени места. Вместо това потребителите ги местят по няколко пъти на ден, с което обществените места за паркиране са заети не по-дълго от необходимото.

Опитът от други градове показва, че car2go допълва вече съществуващите варианти за транспортиране в градски условия. Потребителски анкети показват, че car2go клиентите използват влак или автобус по-често, отколкото собствената си кола за придвижване из града, намалявайки наситеността на трафика в градски зони.

Car2go кола може да наемете спонтанно на улицата или да откриете и резервирате чрез Интернет и приложения за смарт телефони. Избраната кола се отключва с членска карта и след като приключите, може да я оставите на който и да е обществен паркинг в рамките на работната зона, без да се налага да я зареждате с електроенергия. Имате също така пълна свобода по отношение на старта на пътуването, колко време задържате колата и местоназначението на пътуване.

Малък, но със собствено място :)
Малък, но със собствено място

Таксата за използване на car2go е еднократна, при регистрация, в размер на €9.90. Няма депозит, няма дългосрочни договори или пък годишни членски вноски. Реално плащате само използването на car2go колата, като във Виена цените започват от €0.29 на минута, €12.90 на час или €39 на ден (24 часа). Когато паркирате колата, например при пазаруване, плащате по специална тарифа за паркиране от €0.09 на минута.

Електроенергията, застраховката, таксите и разходите за паркиране са изцяло включени в тази цена - ако използвате car2go кола няма нужда да плащате за на апарат за обществен паркинг, защото таксите за паркиране са включени в цената, изчисляват се автоматично от car2go ?sterreich GmbH и се плащат на общината. Цените за наемане включват и пробег до 20 км, а всеки допълнителен километър струва по €0.29. Опитът показва, че средният пробег при наемане на car2go кола е между 5 и 10 километра, така че допълнителните разходи за придвижване са валидни само за онези, които напускат града.

През септември 2011 г., car2go ?sterreich GmbH беше основана като компания в на поделението на Daimler car2go GmbH. Тя ще бъде интегрирана в съвместно предприятие между car2go и Europcar International на име car2go Europe GmbH след официалното й основаване.

В малко предистория, car2go работи и в следните други градове: от октомври 2008 г. в Улм (Германия), от ноември 2009 г. в столицата на Тексас, Остин (САЩ), от април 2011 г. в Хамбург и от юни 2011 г. във Ванкувър (Канада). Общо над 1,000 car2go коли се движат по пътищата в момента, а за използване на услугата са се регистрирали над 45,000 членове. В края на ноември системата трябва да стартира в Амстердам и в Сан Диего, Калифорния, а през януари car2go отива на гости и във френския Лион.

Да ги поканим и ние, но дали ще дойдат скоро. Как мислите Smile?

[От: ev-olution.org]

Прочетено 2173 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 09:32
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.