Събота, 11 Февруари 2012 08:08

Маркионе изчурулика 'ДА' за електрическия FIAT 500 от 2012

От
До година на пазара трябва да има вече и оригинален електрически FIAT 500

Серджио Маркионе е един от реалистите по отношение на електромобилните технологии в днешния авто бранш и като ИД на FIAT застъпва мнението, че с електромобилите не бива да допускаме същата грешка, като с конвенционалните коли, което в един момент да ни направи зависими от нов монопол или енергиен източник. Да, откакто сме създали eCars.bg ние не пропускаме да повтаряме същото, въпреки че с тока нещата седят по друг начин...

Финансовото състояние на Chrysler принуди компанията да се откаже от обявените преди години електромобилни планове и след като стана част от FIAT нещата не се промениха. Електрически FIAT 500 беше показан на автосалона в Детройт в началото на 2011, но през 2012 колата отсъстваше от същото изложение. Е, във FIAT може просто да са решили да не показват едно и също втори път...

Наскоро в Италия имаше транспортна стачка, по време на която пък италианският министър на околната среда реши да се поскара на FIAT, че не прави електрически модели и хоп, ей така отникъде, Маркионе взе, че изчурулика (разбирай туитна) следното:

В Chrysler, работим по електрическа версия на FIAT 500, чието производство ще започне по-късно тази година.

Еййй, това е то, министерското мъмрене, веднага дава резултати Cool.

Случайно или не мистър Маркионе реши да направи своя Twitter анонс по време на Конвенцията изложение на Националната асоциация на дилърите на автомобили в САЩ на годишния конгрес на организацията в Лас Вегас.

Всъщност, не знаем дали министерският укор е причина за 'промяна в посоката', но вече толкова компании правят про конверсии на FIAT 500 (една от които притежаваше Муамар Кадафи), че компанията наистина трябваше да се засрами, след като пусна мухата с оригинална концепция и след това тя потъна... 'до този Tweet'.

Но компаниите, които се занимават с въпросните конверсии имат още поне година поле за действие (хм, защо не и по-натам), защото оригиналният електрически FIAT 500 вероятно ще се продава от 2013 г. В техническо отношение малкият електромобил ще разполага с електромотор в мощност почти 100 кс и стандартен за сегашните електромобили пробег до около 160 км се едно зареждане на батерията. Всъщност, електро версии на 500 вече са забелязвани по пътищата, което означава, че тестовете са в ход. Това, което засега не забелязваме са количествата, които FIAT смята да произвежда, както и добрият стар основен фактор при покупка... цената.

eCars.bg

Прочетено 1249 пъти Последна корекция Петък, 27 Декември 2013 23:51
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.