Понеделник, 14 Май 2012 10:04

"Вътрешна война": Nissan LEAF срещу Renault ZOE

От

renault_zoe_vs_nissan_leaf

Всеки си обича неговото си. Такива сме хората, нашето ни е най-свидно. Че и фирменото, по месторабота, често. А от фирмите, които продават електромобили пък, Renault и Nissan са хем "под едно крило", хем конкуренти. Nissan поведе хорото с продажби на електрическия LEAF от декември 2010 г., а Renault се включи през миналата 2011-та с част от своята електромобилна гама от четири ЕПС. По-точно с "конвертираната" половина – Kangoo и Fluence, а само преди няма и месец стартираха продажбите на миниатюрния Twizy, а на пазара след някой и друг месец трябва да се появи и последният модел от първата четворка – ZOE. За него, от Renault твърдят уверено, че ще се продават много по-добре от Nissan LEAF...

LEAF се произвежда в Япония. Е, от 2013-та ще се прави и в Англия, но със сигурност не във "френските обеми" – Renault планира производство на до 150,000 броя ZOE годишно, за да е сигурно, че няма да има недостиг на предлагане. Всъщност, за да сме по-точни, за сравнение Nissan ще изкарва само по 25,000 "листа" от английския завод от началото на следващата година, но в глобален мащаб количеството ще бъде над 200,000, след като новостроящите се заводи заработят.

ZOE е с около крачка по-къс от LEAF, но далеч по-важен е фактът, че ще се предлага за почти два път по-малко пари, заради програмата за лизинг на батерията за около 160 лв месец. Ако не сте срещали повече за този формат в нашите статии, ще ви припомним накратко, че Renault реши да продава своите електромобили, без цената на батерията. Така, Renault Fluence Z.E., например, се продава на цена от €26,000 (вместо примерно за €35,000 заедно с батерията). Съответно за нея плащате отделен лизинг на горната стойност, а първоначалната цена на електромобила е доста по-ниска

И ако €26,000 (за Fluence) са ви много, далеч по-атрактивният и разработен от самото начало като електромобил ZOE, ще се предлага на цена от малко над €20,000 (и отделно лизинга за батерията).

Ставаше дума за битката в алианса, обаче. Предимствата на ZOE пред LEAF са наистина много, а към доста по-ниската цена не е лошо да добавим и по-дългия пробег (до 210 км според Renault). Така нещата "се разминават" в наша ползва в противоположни посоки – цените падат, пробегът расте. И това още от тази година, макар и не на нашия пазар Wink!

eCars.bg

Прочетено 2324 пъти Последна корекция Понеделник, 14 Май 2012 10:41
JACtest

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.