Понеделник, 17 Септември 2012 12:31

Michelin e-bike – нещо като сгъваемо "балканче"?

От
elektricheski_velosiped_michelin
Не, наистина прилича, нали? – Снимка: Michelin

Когато бях дете много исках да имам колело. Тогава, поне по моите спомени, имаше две възможности – "Балканче" и "Школник". Чудесният ми дядо ми подари руското колело. Не зная причината, бях малък, но в кооперацията, където отраснах, имах връстник, който получи нашенското "Балканче". А то се оказа доста здраво и дълголетно колело. Пък и дизайнът определено се е запечатал в съзнанието ми. Толкова, че когато видях новият електро велосипед на Michelin, заглавието на този блог се роди някак естествено :)

Какво не е наред със заглавието, обаче? Ами, то не е "нещо като сгъваемо", защото балканчето си е сгъваемо. Но това го бях позабравил, докато не зърнах отново снимките на тази стара българска класика. Е, не само в модата нещата се връщат отново и отново...

В средата на септември има ли по-важно от първия учебен ден и ето повод да честитя на всички ученици. Дано по-скоро повече от тях да имат възможност да карат електрически колела, като това на Michelin, да речем, особено предвид приликата му не с нещо българско, макар и не толкова известно на по-младите хора сега. Ако има български, още по-добре Cool.

Но това не е някаква "странична" концепция на толкова известната марка за гуми, а продукт, който излиза на пазара съвсем скоро – от 1 октомври 2012 г. ОК, връзка с гумите, разбира се, има – сгъваемото електро колело на Michelin има защитени от пробиване гуми, направени по технология заимствана от бронежилетките...

Да си дойдем на думата – техническите данни. Най-добре да ги сложа важните неща на отделни редове, че да се отличават:

  • Електромотор – 220W;
  • Три нива на асистенция;
  • Литиево-йонна батерия – 24V 8.5Ah;
  • Зареждане – 4-5 часа; и
  • Пробег – 45 км.

Трансмисията се намира вътре в главината, като доста срещано вече ефективно решение, и едва ли ще се изненадаш, че е на Shimano, с 8 предавки.

Ако се чудиш колко тежи колелото, 17.6 кг как звучат? На мен като на средно ниво за сгъваем педелек, каквито още са GoCycle, Mobiky Youri, VeloSolex или V'Lec. О, споменаването на GoCycle ме подсети, че в края на миналата седмица бяхме на редовно гости при Юли от EcoPoweSport, който вече е насъбрал доста поръчки за малко закъсняващия нов модел на GoCycle с краткото "2" като добавка.

В статията за електро скутери със сваляеми батерии, знаейки отговора, питахме дали това е полезно – стига де, просто няма как да не е, и точно такъв плюс има електро колелото на Michelin – батерията му също може да се сваля, че да си за заредиш където си поискаш, пък и като скъп компонент, да си я прибираш на сигурно място.

ОК, да обобщя – електрическият велосипед на Michelin се сгъва, има непробиваеми (о, как звучи само) гуми и ще се продава онлайн, ааа ето я важната информация, на цена от €1,390, от 1 октомври. Само доставката до България не зная колко ще струва, но за това си има също онлайн калкулатори на спедиторските компании.

Ей го колелото и на живо:

Е, какво мислиш за това предложение за електрически велосипед? Харесва ли ти? Как ти се струва цената? Дай да видим какво ти е мнението по въпроса в коментарите отдолу, става ли Smile?

[От: Tech Vehi]

eCars.bg / Elektromobili.bg

Прочетено 9010 пъти Последна корекция Петък, 28 Септември 2012 01:14
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.