Сряда, 16 Януари 2013 08:44

BMW електромобилна проба – "на дълго"

От
bmw_activee_test_drive_leipzig

Не се е случил още наистина дългият пробег при електромобилите, масово, но пък тестове всеки прави!

Всичките им електромобили на BMW засега са още на тестова или концептуална фаза. Но тестове правят баварците, интензивно, в различни точки на света. Сега, най-после, и в Германия. Не че там не са правили досега, но заедно с Техническия университет на Кемниц и с общината в Лайпциг, компанията започва електромобилно проучване с 15 BMW ActiveE коли, които ще изминават по-дълги разстояния в района на Лайпциг. Проектът е финансиран като част от демонстрацията "Electromobility Connects” на управата на Бавария и Саксония...

В проекта има и други неща за тестване, като различни стратегии за рекупериране в движение. При рекуперирането, електромоторът функционира като генератор и презарежда батерията при всяко отделяне на крака на шофьора от педала за ускорение.

Тестът ще премине в 5 фази от по 12 седмици всяка, в рамките на които участниците ще изминават дневно по 40–100 км. Е, сега знаете защо са кавичките в заглавието Laughing. Има и една привлекателна добавка – всеки "тест пилот" получава зарядна станция за дома или работното място.

Харесва ни, опредено, това начинание, и въобще инициативи от този род – технологията е нова и колкото повече информация се събира за нейното практическо приложение, толкова по-добри електромобили ще получаваме. Групата изследователи от Университета в Кемниц е разработила заедно с BMW специална система за събиране на всички данни от електромобилните тестове, с помощта на които ще бъде направен и профил на всеки от участниците. Интересно дали след приключване на тестовете ще можем да научим повече.

Темата с позакъсняващите със своите електромобили германци като че ли дори вече става банална, но всичко това си има логично обяснение. В BMW вече са събрали данни от над 16 милиона километра, изминати с електромобили в б (първият им електро модел) и 5 милиона километра с BMW ActiveE (вторият) тестовете. Целта на всичките тези тестове е бъдещият BMW i3 да бъде максимално добър при сегашното ниво на технологиите и след много чакане вече сме една крачка по-близо до реализацията на този първи съвременен BMW електромобил – продажбите на i3 стартират на 16 ноември.

Настоящият проект вероятно ще е от последните преди тази реализация и се прави навреме, за да бъдат използвани данните и от него в процеса на разработка и подобряване на i3. Тепърва предстои да се правят много подобни тестове през годините, защото при електромобилите има нужда от различни подобрения, които да задоволят в по-голяма степен потребителските ни нужди. Като тази, "на дълго" наистина да си е такова, с възможност електро колите да изминават разстояния сравними с тези на ДВГ колите – по 800 км, да речем.

[От: Green Car Congress]

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Прочетено 1292 пъти Последна корекция Сряда, 23 Януари 2013 10:56
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.