Четвъртък, 14 Юли 2011 15:00

Audi A1 E-tron спечели електрическото E-Silvretta рали

От
Audi A1 e-tron на E-Silvretta

Самият факт, че вече има не едно рали за електрически коли е доказателство, че електромобилите вече не са 'гаражен ентусиазъм', а някои марки вече реализират последователни добри постижения. Audi определено доминира 24-те часа на Льо Ман в последното десетилетие и тази 'зараза' сега се прехвърля в електромобилна посока. Скоро ви известихме за електрическото рали E-Silvretta, което през 2010 г. беше спечелено от Audi R8 e-tron и сега в изданието през 2011 на 'електро трона' сяда най-мъничкият батериен модел на компанията - Audi A1 e-tron. Очевидно наблагайки стабилно на на новите технологии, Audi има и още едно представяне в ралито - шестото място на Q5 HFC с горивни клетки, при общо 32 участвали електромобила...

След три дни, 307 километра и обща разлика във височината от 11,541 метра, A1 e-tron с номер 206 беше определен за победител във второто Silvretta Electric Car Rally Montafon от 7-9 юли като част от 14-то издание на Silvretta Classic.

Името Silvretta се отнася за група планини в източните австрийски Алпи. Audi A1 e-tron се състезаваше срещу 31 опоненти в ралито, с тежък планински маршрут с до 15% наклони, представляващи особено предизвикателство за електрическите коли. Другата кола на Audi  - Q5 HFC - зае шестото място в крайното класиране, което е и най-добър резултат сред всички коли с горивни клетки.

A1 e-tron съдържа технология, която инженерите на Audi използват за да изследват мобилните изисквания към такива ориентирани към бъдещето прототипи. Технологичната база включва електромотор с пикова мощност 75 kВ, захранван от литиево-йонна батерия с капацитет 12 кВтч, която може да се зареди изцяло за 30 минути (бързо зареждане) или за по-малко от три часа (стандартно зареждане) и осигурява пробег от 50 километра. За да не останете с празна батерия на пътя, A1 e-tron разполага и с малък двигател с вътрешно горене, който може да зарежда батерията при нужда. Това е еднодисков роторен (254 cc) двигател, монтиран под пода на багажника, който осигурява 15 кВ изходна мощност за зареждане на батерията, вместо да задвижва директно колелата.

[От: Electriccarsreport]

Прочетено 1733 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 12:46
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.