Сряда, 25 Януари 2012 14:17

'Представление' от Брюксел – електрическа кола за €12,500

От
Сгъваема електрическа кола Hiriko за €12,500

Ох, да, електро колите са скъпи. Все още са скъпи. Макар че зависи от гледната точка. Всъщност, 12,500 Евро как ви се струват? Зависи от колата, ще кажете. И с право. Но въпросната цена определено не е лоша като за електромобил, пък бил той и доста компактен.

Точно такъв президентът на Европейската Комисия Жозе Мануел Барозу и президентът на сдружение на име Hiriko, Хесус Ехаве, демонстрираха в центраната на евросъюза в Брюксел на 24 януари, 2012 г. И ако в името сте 'прихванали' нещо испанско, не сте сгрешили - Hiriko е консорциум от Баски компании в Испания, под чиято шапка е разработена електро кола, за която ще ви разкажем сега...

"Hiriko", което на Баски означава "градски", е двуместна електрическа кола без врати и мотори в колелата, която се сгъва като детско бъги или бебешка количка, за по-лесно паркиране. Упс - това е малко странно, нали? По-натам ще разберете за какво сгъване става дума.

Зародила се като идея в медийната лаборатория на бостънския {tooltip}MIT{end-link}Massachusetts Institute of Technology{end-tooltip}, концепцията е разработена от консорциум от малки Баски фирми под името Hiriko Driving Mobility, чийто прототип Президентът на ЕК Барозу демонстрира пред журналисти, покатервайки се в дългото метър и половина чудато творение през отварящото се нагоре предно стъкло. "Обикновено европейските идеи се разработват в САЩ. Този път американска идея намира реализация в Европа", казва по повод създаването на Hirikо говорителят на консорциума Горка Еспиау.

Създателите на малката градска електро кола вече преговарят с различни европейски градове за 'приобщаване' на мини електро колите, които могат да изминават учудващите 120 км с едно зареждане на батерията. Къде е уловката? Ами, ако електронният лимит до максималните разрешени скорости в града е такава, ето ви нещо, за което да се хванете.

Това далеч не е първата идея от този тип, а разработчиците й я определят като градска кола, която да може да вземете под наем, както електрическите велосипеди в много европейски градове или, ок, да си дойдем на думата - да купите срещу сумата от 12,500 Евро. Скоростта може и да не е висока, но това е градска кола с определено предназначение и в тази връзка паркирането с нея ще е много лесно не само заради размера, но и заради сгъващите се под прав ъгъл колела. Ъмм, да, с мотори в колелата май няма нужда от (пречещи) полуоски...

Сгъваем и още как...

До този момент интерес са показали от Берлин, Барселона, Сан Франциско и Хонг Конг. Да, явно разговорите буквално 'обикалят' планетата. И за да не изглежда скромно, в Париж, Лондон, Бостън, Дубай и, разбира се, Брюксел, също обсъждат идеята. Пропуснахме ли София? Като че ли да - не сме чували някой да си приказва с Hiriko, но след като вече знаете, може да кажете и на други и току виж нашата столица, или което и да било друго българско населено място, може да прегърне идеята, чието удобство оставяме на вашата преценка Wink.

Видеото 'казва' повече, а последните пет секунди са невероятни:

[Източник: evwind]

Прочетено 2827 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 00:13
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.