Четвъртък, 25 Юли 2013 18:47

Официална BMW i3 цена от €34,950 – по-евтино, но и по-обикновено (снимки)

От
bmw i3 cena 34950 euro
Отгоре - BMW i3 концепт, отдолу официалната версия, на пазара от ноември 2013
В този блог: Тази седмица BMW обяви официалната цена на BMW i3 за Германия – €34,950 и старт на продажбите през ноември 2013.

След като дълго време се смяташе, че цената на първия съвременен масов електромобил на BMW ще започва от около €40,000, тези €5k надолу може би са малка утеха за очакваната промяна в окончателния дизайн. Преди година питахме/чудехме се, на фейсбук страницата на BMW i дали компанията ще има смелостта да остави концепта непроменен. Очевидно, още не...

Казваме това с ясното съзнание, че BMW има огромна маса от фенове и потребители, чието мнение диктува решенията на марката. Всеки има право да одобри или не предлаганите концепции и по всичко личи, че според клиентите на BMW времето за реализиране на тази идея (със стъкло и в долната част на вратите) още не е дошло.

Но това е следствие на дългогодишната история на марката. Нещата са се развивали по определен начин и няма как да се променят с магическа пръчка. За сравнение, на хората в Tesla Motors им е много по-лесно – те стартират отначало с изцяло нов продукт и няма предишни, с които да го сравниш. Ако го харесаш, просто го купуваш.

Какво може BMW i3

Компактният електромобил на BMW се задвижва от хибридно-синхронен електромотор собствено производство с мощност 170 кс и въртящ момент 250 Нм. Енергията за него идва от 22 кВтч литиево-йонна батерия, с която според BMW е възможен пробег до около 150 км. Дотук абсолютно нищо ново спрямо повечето останали електромобили на пазара. Но има една съществена разлика между BMW i3 и всички останали – баварският електромобил е изработен от карбонови панели!

От окончателната спецификация разбираме, че BMW i3 има вътрешния обем на "тройка", но е с по-къса колесна база и по-малките външни габарити определено ще улесняват градската употреба. Колкото до зареждането – възможно е на всяка обществена станция с Ниво 2 SAE J1772 конектор или с домашна станция от BMW. Бързото зареждане ще бъде опция, с която батерията може да се напълни до 80% за около 20 минути (обикновено това отнема 30 минути!). Зареждането от обикновен контакт отнема 8 часа...

Ето основните неща подредени:

  • Ускорение 0-50 км/ч: 3.5 сек.;
  • Ускорение 0-100 км/ч: 7 сек.;
  • Макс. скорост: 150 км/ч;
  • Мощност: 170 кс;
  • Батерия: 22 кВтч (205 кг);
  • Пробег: до 150 км;
  • Зареждане от битов контакт (2.5 кВтч): 8 ч.
  • Зареждане от BMW стенно зарядно (7.4 кВтч бордово @ 32A) до 80%: 3 ч.;
  • Зареждане (бързо): 30 мин.;
  • Зареждане (бързо до 80%): 20 мин.

Какво не може BMW i3

Както повечето сегашни електромобили (с изключение на тези на Tesla Motors), BMW i3 не може да изминава дълги разстояния с един заряд – като с ДВГ автомобил, с други думи. BMW предлага известно решение в тази посока – опция "удължител на пробега". Това е допълнително монтиран двуцилиндров 650 кубиков двигател от BMW скутер (опцията ще струва малко под €3,000), който играе ролята на генератор и в движение генерира ток за електромотора. Така може да се измината още над 100 км, но идеята на този "удължител" е спокойно да стигнем до място, на което можем да заредим батерията – не да го използваме за каране на дълги разстояния. Всъщност, мощността в режим с използване на малкия бензинов двигател е ограничена.

Следват снимки от световната премиера на 29 юли, 2013:

Официално на цена от €34,950

Няколко дена преди официалната премиера, BMW обяви, че в Германия i3 ще се предлага на цена от €34,950, а в холандския autoblog.nl изтекоха снимки на колата, която трябва да бъде представена на 29 юли. Нали е блог, та си казваме мнението и за окончателния вид на BMW i3 в заглавието – без супер оригиналните полупрозрачни врати, късче от нашия така голям интерес към този новаторски електромобил се изпари. По-ниската цена определено е голям коз за продажбите, но не ни помага особено да забравим за тази скучна промяна. Факт е, че BMW i3 ще се предлага на почти идентична цена с тази на Nissan LEAF – няма как, конкуренцията диктува правилата. Интериорът обаче е невероятен – нали ще сме вътре, в тази обстановка ще преглътнем лесно липсата на стъклото :).

В обобщение

След години чакане BMW i3 най-после получи окончателен вид и цена. Сигурно е, че за новия електромобил на BMW ще има всякакви мнения, но пък и с годините тестове в BMW май са си написали много добре електромобилното домашно. BMW i3 e изработен от карбон, ще се предлага със специални пакети и със силната BMW i фейсбук кампания вече е известен по цял свят още преди да се появи по улиците. За всичко останало ще говорим някой ден, когато го изпробваме.

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Прочетено 12050 пъти Последна корекция Неделя, 15 Февруари 2015 01:47
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.