Петък, 20 Януари 2012 01:36

Toyota Prius най-здрав според Dekra; продажбите потвърждават

От
Dekra оценява Toyota Prius като най-надежден

Имаме си в България един електрически Audi A2 - конверсия сътворена от А1 Лимитед от Исперих, което често ни подсеща, че преди години моделът беше начело в листата на ADAC за най-малко аварии. Сега обаче в друг подобен списък, този за използвани коли на Dekra (посветен на 'зелените' коли) Toyota Prius e на първо място като компактен автомобил с най-малко регистрирани проблеми. Това пък ми напомня за 'купищата' Prius, които виждах навсякъде из Лондон при скорошното ми посещение там и ако темата ви интересува, по-натам в статията ще прочетете за продажбите на новия миниван тип Pruis V...

Според някои проучвания купувачите на нови коли масово смятат хибридите за доста сложни, което поражда страх, че ще се нуждаят от чести и скъпи ремонти. Dekra, обаче, показва точно обратното - Toyota Prius заема с лекота първото място в техния раздел за компактни коли с най-малко дефекти в диапазона между 50,000 и 100,000 км. Dekra оценява колите с помощта на своя индекс за дефекти, като изважда процента коли (от един модел) със "значителни недостатъци" от процента коли, при които съответните дефекти липсват. Колкото по-висок е показателят, толкова по-добре. Така, при оценката на Toyota Prius, 90% от колите не показали значителни проблеми, каквито били отчетени само в 2.5%, което дава резултат (или индекс) 87.5%.

Всъщност, Toyota се справя доста добре в класациите на Dekra, защото на второ място по качество сред компактните коли след Prius е Auris (също предлаган във версия хибрид), а Yaris е бетон на първото място сред мъниците. За Toyota това обаче едва ли е изненада, защото вътрешните статистики на компанията показват, че Prius има най-ниски разходи за поддръжка от всеки друг модел, който компанията продава в момента.

В хода на своето проучване Dekra отчита 15 милиона обши прегледа на 230 модела от последните две години (леле, това е средно по 65,000 коли от всеки модел!). Взимат се предвид само типичните дефекти при употребяваните коли, което означава, че ако някакви повреди са настъпили заради лоша поддръжка, причина за тях е собственикът и те не се отчитат (например, износени гуми, но не поради инженерен дефект).

Е, сега си обяснявам до голяма степен голямото количество Toyota Prius по лондонските улици... С други думи, не е зле да излезем малко повече от хватката на така любимите ни малко харчещи дизели - защото определено има и други ефективни в множество отношения технологии.

Но това не е всичко. Както стана дума в началото, тази надеждност има своето значение за потребителя и това се доказва от доста добрите продажби на Prius. Само преди малко повече от два месеца в САЩ започнаха продажбите на новия миниван тип Prius V и бързата статистика показва супер резултати за Toyota - за въпросния период са продадени повече Prius V, отколкото Chevrolet Volt за цялата 2011 г. Да, японците не вдигат шум, работят (и се справят страхотно въпреки опустошителното земетресение във Фукушима, което се отрази сериозно на автоиндустрията), продават и реализират нови модели. Този успех обаче не е учудващ - Prius е на пазара вече цели 15 години, докато хибридните и електро варианти на повечето други компании тепърва започват битката за вниманието на потребителя.

И за да не сме голословни, от последната седмица на октомври 2011 Toyota е продала 8,399 хибридни минивана Prius V в САЩ, докато GM е доставила 7,671 електромобила с удължен пробег Volt през 2011, с малко по-добро постижение от общо 7,997 броя на 13-я месец от старта на продажбите.

Все пак, да видим защо... Първо, вече казахме каква история има Prius и това означава, че за всичките тези години моделът вече се е наложил в съзнанието на потребителя. Chevy Volt е тук само от година, а другият основен показател - цената - работи изцяло в полза на японския хибрид, който стартира от само $26,400, срещу база от $39,145 за Volt (от които се приспадат $7,500 по програмата за правителствени дотации на електромобилите в САЩ). Защо 13,000 повече? Ами, защото Volt изминава по 50-60 км с едно зареждане на батерията и както се вижда от примера с Джей Лено, който кара своя Volt над 18,000 км с има няма десетина кила бензин, спокойно може да се използва само като електромобил. Prius все още не е способен на такива постижения, но залага на нисък разход на гориво. И това обаче ще се промени, защото през 2012 на пазара ще се предлага зареждаем Prius, макар и отново не с толкова дълъг пробег изцяло на електроенергия.

С горните редове се опитваме за пореден път да ви покажем разликите при различните нови модели и технологии, в опит да ви помогнем, ако избирате следващата си нова (ефективна) кола.

Същият този Prius V миниван очакваме в Европа като Prius +, със среден разход от 5.6 на 100 (стандартният Prius дава средно 4.7/100). Вече ви казахме колко може да измине Volt на електроенергия и можем да добавим, че комбинацията електричество бензин при модела дава разход от 2.5 л/100 км, а само с бензиновия си двигател Volt харчи 6.4 на 100. Предвид примера с Джей Лено, обаче, едва ли са много хората, които стигат до последния (Volt) вариант.

И понеже статията е за Тoyota Prius, надяваме се изнесените тук данни да запалят повече любопитството и да увеличат интереса ви към модела и бъдещите му варианти, особено предвид и атрактивните им цени. Prius отдавна е символ на 'зеленото' развитие на автомобилите и с короната, която Dekra му поставя няма по-силно доказателство за това.

Очаквайте скоро и пространно ревю (+ видео, разбира се), с 'участието' на един от най-скоро продадените Prius-и в София, България Cool.

eCars.bg

Прочетено 3748 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 00:19
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.