Петък, 20 Май 2011 08:00

Daimler и Renault обсъждат батерии за електромобили

От
Daimler-Evonik сътрудничество

Daimler AG и Renault SA планират разширяване на своето партньорство в направление батерии за електрически коли, според източник, разполагащ в подобна информация.

Същият този източник е казал пред Reuters във вторник, че в момента двете компании преговарят по "батерийно" споразумение, според което френската компания ще влезе в Li-Tec смесеното предприятие на Daimler с Evonik...

На този етап се обсъждат технически изисквания, след което ще започнат разговори с химическата група Evonik, добавя източникът.

Renault, която е партньор и с японския авто гранд Nissan Motor Co., вече си сътрудничи с Daimler при малките коли като Smart и Twingo по силата на споразумение от април 2010 г.

Автопроизводителите все повече обединяват сили с химически групи за разработка на батерии за електрически коли, за да покриват стриктните изисквания за опазване за околната среда и да привличат свикналите с горивата клиенти.

През март General Motors Co., Ford Motor Co. и Chrysler обявиха, че ще работят заедно със Samsung и Bosch за разработване на изключително мощни литиево-йонни батерии.

Daimler показа интерес и към сътрудничество с японската NEC в нейното Li-Tec начинание, според вчерашна публикация в германското списание Manager Magazin.

Nissan вече има съвместно предприятие за литиево-йонни батерии с NEC, наречено AESC.

На този етап Daimler и Evonik отказват коментар, а с Renault и Nissan все още не е осъществен контакт по въпроса.

[Източник: Reuters]

Прочетено 1128 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 21:36
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.